Pērn bloķēta 361 nelicencēta azartspēļu vietne

© F64

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcija (IAUI) pieņēmusi 361 lēmumu par nelicencēto vietņu bloķēšanu, aģentūru LETA informēja IAUI priekšniece Signe Birne.

Viņa norāda, ka šie lēmumi attiecināmi uz 72 juridiskām personām - azartspēļu organizētājiem. Ar lēmumiem bloķēti 453 domēna vārdi un 881 IP adrese.

Tā kā bloķēto vietņu elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēji norāda saiti uz IAUI mājaslapu, šajā laikā inspekcijas mājaslapai bijuši 821 848 apmeklējumi, no tiem, apmēram 41% - unikālie gadījumi. Tas norāda, ka ievērojama Latvijas iedzīvotāju daļa ir izrādījusi interesi par interneta azartspēļu vietnēm, skaidro Birne.

Kopumā pērn IAUI veica 655 azartspēļu un izložu vietu pārbaudes, kā arī 419 gadījumos inspektori piedalījušie laimestu izlozēs vai veikuši pārbaudi preču loteriju organizēšanas vietās.

Papildus spēļu vietu pārbaudēm tiek veikts arī interneta portālu un dažādu preses izdevumu monitorings, analizējot, vai netiek veikta nelicencēta uzņēmējdarbība vai normatīvo aktu pārkāpumi. Pērn saņemti 82 fizisko personu iesniegumi ar jautājumiem par izložu, azartspēļu un preču un pakalpojumu loteriju organizēšanas atbilstību normatīvo aktu prasībām, kas izskatīti likumā noteiktajā kārtībā, pārkāpuma konstatējuma gadījumā piemērojot administratīvo sodu. Gada laikā Kontroles departamenta amatpersonas sniegušas 196 metodiskās konsultācijas fiziskām un juridiskām personām.

Pērn būtiska nozīme bija IAUI amatpersonu zināšanu papildināšanai informāciju tehnoloģiju jomā, lai varētu kvalitatīvi veikt interneta azartspēļu organizēšanas uzraudzību. Svarīga un laikietilpīga darbība ir arī nelegālo azartspēļu vietņu un IP adrešu monitorings, atlasīšana un nosūtīšana bloķēšanas izpildei.

Šogad IAUI uzmanība tiks vērsta uz uzraudzības un kontroles prasmju un tehnisko iespēju palielināšanu interneta azartspēļu jomā, arī pilnveidojot grāmatvedības uzskaites prasības. Lai nodrošinātu savlaicīgu regulējuma izstrādi par vienotās azartspēļu automātu kontroles un uzraudzības sistēmas ieviešanas un uzturēšanas kārtību, kam jāstājas spēkā ar 2019.gada 1.janvāri, inspekcija ir iesaistīta vairāku normatīvo aktu projektu izstrādē, lai sagatavotu priekšlikumus attiecīgiem Ministru kabineta noteikumu projektiem.

Kā vēstīts, pērn, salīdzinot ar 2014.gadu, azartspēļu un izložu nozares apgrozījums audzis par 16,2%, sasniedzot 226,44 miljonus eiro. No tiem 201,755 miljoni eiro ir ieņēmumi no dažādiem azartspēļu veidiem, kas ir par 16,7% vairāk nekā 2014.gadā, bet ieņēmumi no izlozēm veido 24,686 miljonus eiro, kas ir par 12,8% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

 

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.