Uzlabo aizturēto veselības, drošības un vides apstākļus

© Valsts policija

Valsts policija, īstenojot projektu “Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu standartu uzlabošana”, iecirkņu telpās, īslaicīgās aizturēšanas vietās (ĪAV) un pagaidu turēšanas vietās (PTV) ir uzlabojusi drošības, veselības, kā arī vides apstākļus gan klientiem, gan iestādes darbiniekiem.

Ņemot vērā, ka atsevišķu policijas iecirkņu telpas, kurās uzturas gan klienti, gan policijas darbinieki, bija neatbilstošā stāvoklī, projekta viens no būtiskākajiem mērķiem bija vides uzlabošana. Projekta ietvaros kopumā plānots renovēt 21 iecirkņa īslaicīgās aizturēšanas vietas un pagaidu turēšanas vietas telpas. Šobrīd ir atjaunoti jau seši objekti. Telpu renovācijas un rekonstrukcijas rezultātā atjaunotas un uzlabotas gan ĪAV, gan PTV, gan iecirkņu telpas, kurās notiek darbs ar aizturētajām personām.

Projekta ietvaros sadarbībā ar Valsts policijas koledžu un Igaunijas Drošības zinātņu akadēmiju tika izveidota apmācību programma. Tās laikā dabā ar ieslodzītajiem apmācīta 101 persona, tādējādi uzlabojot saskarsmi ar klientiem. Tāpat tiks radīta arī rokasgrāmata, kas kalpos kā mācību materiāls ĪAV amatpersonām. Tajā ietverti ne tikai teorētiski jautājumi, bet arī praktiski padomi saskarsmē ar aizturētajām personām, komunikācijas taktikām konfliktsituācijās, amatpersonu rīcības pamatprincipiem ārkārtas situācijās un padomi pirmās palīdzības sniegšanai.

Balstoties pozitīvajā kaimiņvalstu pieredzē, projekta ietvaros tika veicināti tiesību aktu grozījumi un ar Eiropas Padomes atbalstu panākts, ka no 2016. gada 1. janvāra ĪAV aizliegta smēķēšana, proti, no ĪAV kamerā glabāšanai atļauto priekšmetu saraksta izslēgti tabakas izstrādājumi, sērkociņi un gāzes šķiltavas. Šāds aizliegums samazina ne tikai drošības, bet arī veselības riskus. Aizliedzot ienest šķiltavas vai sērkociņus, tiek izslēgta iespēja šos priekšmetus izmantot ļaunprātīgi, piemēram, kaut ko aizdedzinot. Šāda prakse īstenota arī Igaunijā un Zviedrijā.

Tāpat rūpējoties gan par klientu, gan iestādes darbinieku drošību iecirknī, ĪAV un PTV telpās ierīkotas videonovērošanas kameras.

Valsts policija 2014. gada 6. maijā uzsāka projektu „Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu standartu uzlabošana”. Tā viens no būtiskākajiem mērķiem ir uzlabot aizturēto uzturēšanās apstākļus, īpaši no drošības aspektu puses, kā arī vienveidot darba organizācijas procedūras, apmācot īslaicīgās aizturēšanas vietu amatpersonas darbā ar klientiem.