ŠĪ DIENA FOTOGRĀFIJĀS: Irānas prezidents, "Femen" Parīzē, Jaungads Malaizijā

Francijā ieradies Irānas prezidents Hasana Ruhani. Paredzēts, ka vizītes laikā tiks noslēgti vairāki ekonomiski izdevīgi darījumi. © SCANPIX

Lai gan lepra jeb spitālība jau sen kā tiek uzskatīta par veiksmīgi apkarotu slimību, tomēr 28. janvāris pasaulē tiek atzīmēts kā Lepras slimnieku diena. Pasaules Veselības organizācija 1995. gadā apkopoja informāciju, ka 2-3 miljoni cilvēku pasaulē ir ieguvuši invaliditāti lepras dēļ. Lai arī piespiedu karantīna mūsdienās vairs nav nepieciešama, joprojām daudzviet pasaulē ir saglabājušās lepras slimnieku kolonijas jeb leprozoriji. Baltijas valstīs pēdējais - Talsu leprozorijs - darbojās Laidzes pagasta Stūrīšos no 1896. gada. 2007. gadā slimnīca tika reorganizēta un pievienota Latvijas Infektoloģijas centram.

1986. gadā šajā dienā ar katastrofu beidzās Space Shuttle Challenger pacelšanās, bojā gāja septiņi astronauti. Šajā dienā dzimšanas dienu svin bijušais Francijas prezidents Nikola Sarkozī, kā arī latviešu politiķe Linda Mūrniece un sporta līdzjutēju mīlētais hokejists Lauris Dārziņš. Savukārt šajā dienā savulaik ir miruši tādi izcili literatūras pārstāvji kā dzejnieks Josifs Brodskis un rakstniece Astrīda Lingrēna.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.