Ziema uzskatāmi parāda straujās klimata pārmaiņas

© SCANPIX

Šī ziema Latvijā uzskatāmi pierāda, ka pasaulē notiek straujas klimata pārmaiņas un tās skar arī Latviju, šodien seminārā par klimata pārmaiņu konferences Parīzē rezultātiem atzina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Klimata pārmaiņu departamenta direktore Ilze Prūse.

Tāda ziema, kāda šogad ir Latvijā, nav tipiska. Ir vērojamas straujas gaisa temperatūras izmaiņas - uzreiz pēc liela sala gaisa temperatūra strauji paaugstinās līdz plus 10 grādiem, sacīja Prūse.

Par to, ka klimata pārmaiņas pasaulē notiek, zinātnieki vairs nestrīdas, turklāt ir skaidri redzams, ka šīs pārmaiņas notiek arvien straujāk un tās ir arvien spēcīgākas, izraisot daudz problēmu. Prūse skaidroja, ka globālās temperatūras izmaiņas veicina pārmaiņas saistībā ar nokrišņiem, vējiem un daudziem citiem apstākļiem.

Viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē globālās temperatūras paaugstināšanos, ir atmosfērā nokļūstošās siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas. Veids, kā samazināt globālo sasilšanu, ir samazināt SEG emisiju izplūdi atmosfērā, uzliekot dažādus ierobežojumus. Cits veids ir tās savākt atpakaļ, izmantojot zaļo masu, proti, ar katru koku, kas izdala ogļskābo gāzi, ir iespējams "uzsūkt" atpakaļ atmosfērā nonākušās emisijas, klāstīja eksperte.

Pērn novembra beigās un decembra sākumā Parīzē notika klimata pārmaiņu konference. Tās noslēgumā tika pieņemts Parīzes nolīgums, kas ir uzskatāms par līdz šim nozīmīgāko starptautisko vienošanos, lai novērstu klimata pārmaiņas, veicinātu pāreju uz oglekļa mazietilpīgu un pret klimata pārmaiņām noturīgu attīstību.

Šis nolīgums pēc 2020.gada aizstās Kioto protokolu.

 

Latvijā

Pagājušajā nedēļā Spānijas laikraksti vēstīja par vērienīgu policijas operāciju, kurā izdevies likvidēt Latvijas pilsoņa vadītu vardarbīgu noziedzīgu organizāciju. “Nekā personīga” zināms, ka grupējuma darbības centrs atradās Žironā, no kurienes tas gadiem ilgi pārvadāja narkotikas no Spānijas uz Baltijas valstīm un Skandināviju.Pēc tiesībsargu domām noziedzīgo tīklu vadījis Jurijs Spirodonovs. Viņš jau agrāk nonācis mūsu policijas redzeslokā, taču saistībā ar citiem noziegumiem. Spiridonovs patlaban apcietināts. Pagaidu ieslodzījumā atrodas arī viņa tuvākie ģimenes locekļi.

Svarīgākais