Pastāv risks, ka gripas vakcīnas tā arī nesagaidīsim

© SCANPIX

Pastāv būtisks risks gripas epidēmiju pārdzīvot bez vakcīnām, aģentūrai LETA norāda zāļu lieltirgotavas AS "Recipe Plus" un aptieku tīkla "Mēness aptiekas" pārvaldītājas AS "Sentor Farm aptiekas" pārstāve Darja Cvetkova.

Viņa skaidro, ka situācija ar vakcīnām pret gripu ir izveidojusies sarežģīta. Lieltirgotavai "Recipe Plus" vakcīnas pret šīs sezonas gripas infekciju paveidiem ir beigušās.

Cvetkova stāsta, ka līdz šim "Recipe Plus" klientiem vakcīnas tika piegādātas, iepērkot tās no SIA "Vakcīna" krājumiem, taču arī šim uzņēmumam vakcīnas ir beigušās.

Savukārt lielie starptautiskie zāļu ražotāji priekšroku piegādēs dod valstīm, kur vakcīnu noiets ir lielāks nekā Baltijas valstīs. Vakcīnas Baltijas valstīm, tostarp Latvijai, līdz šim nācās piegādāt no citu valstu tirgiem.

Tas nozīmē, ka, tā kā vakcīnas pret gripu ir kompensācijas sarakstā, jebkuram jaunu nereģistrēto zāļu piegādātājam to ir jāpiereģistrē Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Taču jaunu vakcīnu piegāde un reģistrācija varētu aizņemt līdz pat mēnesim, tātad pastāv būtisks risks, ka vakcīnas vairs nebūs nepieciešamas, jo epidēmija būs garām, uzsver Cvetkova.

Jau ziņots, ka valstī atkal samazinājies gripas vakcīnu daudzums un, lai gan dažās aptiekās vakcīnas vēl ir pieejamas, vakcinācijas kabinetos tās jau atkal ir beigušās, aģentūra LETA uzzināja Zāļu valsts aģentūrā (ZVA).

Gan NVD, gan ZVA norādīja, ka ar gripas vakcīnu nodrošināšanu nodarbojas zāļu izplatītāji un ražotāji, savukārt ZVA nav tiesību vai pienākuma mudināt komersantus izplatīt kādas konkrētas zāles, bet NVD atbild tikai par medikamentu kompensāciju.

"Recipe Plus" Latvijā ir viens no vadošajiem uzņēmumiem farmācijas nozarē. Uzņēmums nodrošina medikamentu, medicīnas un veterināro preču piegādi aptiekām, slimnīcām un citām ārstniecības iestādēm Baltijas valstīs, sadarbojoties ar vairāk nekā 200 Latvijas un ārvalstu farmaceitiskajām kompānijām ASV, Lielbritānijā, Vācijā, Francijā, Polijā, Lietuvā, Igaunijā. "Recipe plus" sniedz medikamentu un medicīnas preču reģistrācijas pakalpojumus Baltijas valstīs.

Kā ziņots, "Recipe Plus" apgrozījums 2014.gadā sasniedza 140,62 miljonus eiro, kas ir par 8% vairāk nekā 2013.gadā, kad "Recipe Plus" apgrozījums bija 131,11 miljoni eiro. 2014.gadā par 5,6% sarukusi uzņēmuma peļņa - no 10,5 miljoniem 2013.gadā līdz 9,91 miljonam eiro 2014.gadā.

Recipe Plus" dibināta 1995.gadā, tās vienīgais īpašnieks ir vietējais holdings AS "Repharm". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 643 416 eiro. "Recipe Plus" ar medikamentiem un medicīnas precēm nodrošina 750 Latvijas aptiekas un vairāk nekā 100 medicīnas iestādes.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais