Šonedēļ gaiss iesils pat līdz +7 grādiem

© F64

Šonedēļ Latvijā valdīs atkusnis, sniegu nomainīs slapjš sniegs un lietus, sablīvēsies un kusīs arī sniega sega – tas viss pateicoties siltajām gaisa masām, kas līdz ar dienvidrietumu vējiem Latvijā sāka ieplūst jau aizvadītajā nedēļas nogalē, bet galējos valsts austrumu rajonus sasniegs otrdien vakarā, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Lai gan nevar apgalvot, ka Vidzemē un Latgalē jau nejūt silto gaisa masu tuvošanos – sals ir mazinājies, sabiezē migla, dažviet arī smidzina. Tomēr gaisa temperatūra ir negatīva, un veidojas apledojums. Nedēļas vidū un otrajā pusē pat nakts laikā visā Latvijā lielākoties saglabāsies pozitīvas gaisa temperatūras, vien valsts austrumos, debesīm skaidrojoties, vietām gaidāms neliels sals, dienā gaisa temperatūra paaugstināsies pat līdz +5, +7 grādiem.

Nokrišņu mākoņi, kas pamatā nesīs lietu un slapju sniegu, Latviju šķērsos gandrīz katru dienu, mitrajā gaisa veidosies arī migla, to kavēs vien brāzmainie rietumu puses vēji, kas pamazām pieņemsies spēkā – otrdien un trešdien piekrastes rajonos brāzmās sasniedzot 15-17 m/s, bet ceturtdien jau teritorijas lielākajā daļā, savukārt piekrastē pat 20-21 m/s, līdzīgi stiprs vējš gaidāms arī janvāra pašās pēdējās dienās.

Arī februāra pirmajā nedēļā mūsu reģionā saglabāsies gaisa masu plūsma no rietumiem, tomēr siltums atkāpsies nedaudz vairāk uz dienvidiem, tādēļ atkal gaidāms neliels sals, tomēr dienas laikā tas saglabāsies vien Vidzemē un Latgalē, Kurzemē, sevišķi jūras piekrastē, arī nakts laikā varētu nepiesalt. Šajā periodā arī bieži tiks novēroti nokrišņi, tomēr tas pamatā atkal būs sniegs un slapjš sniegs, līdz ar to sniega sega, kas janvāra pēdējās dienās jau daudzviet Latvijā būs nokususi, atkal pakāpeniski pārklās zemes virsmu.