"Dogo" ražotājs iesaistīsies pētījumā par suņiem letālās slimības cēloni

© Inga Nestere

. Atsaucoties Latvijas Veterinārārstu biedrības aicinājumam, dzīvnieku barības ražotāja AS "Tukuma straume" ir gatava iesaistīties pētījumā, lai noskaidrotu kaites patiesos cēloņus, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

"Esmu pārliecināts par "Dogo" barības kvalitāti, tāpēc aicinām likt savstarpējos apvainojumus pie malas un konstruktīvi risināt situāciju. Ja pētnieku grupa novērš šaubas, kas saistītas ar šo pētījumu, proti, noņem noslēpumainības plīvuru, iepazīstina ar metodoloģiju un plānoto gaitu, esam gatavi sadarboties," sacīja Podnieks.

Viņš arī norādīja, ka uzņēmums nosūtījis attiecīgu vēstuli Veterinārārstu biedrībai, vienlaikus aicinot objektivitātes labad pētījumā iesaistīt arī starptautiskus ekspertus.

"Lai gan iepriekš izskanējis, ka šāda slimība ir raksturīga tikai Latvijai, tā tomēr nav, jo pasaulē tā tiek pētīta jau ilgi," sacīja uzņēmuma vadītājs.

Kā ziņots - lai izbeigtu teju gadu ilgušās spekulācijas saistībā ar iemeslu, kura dēļ Latvijā uzliesmojusi suņiem letāla slimība - barības vada paplašināšanās jeb dilatācija, Veterinārārstu asociācija aicinājusi "Tukuma straumi" iesaistīties īpašas suņu kontrolgrupas veidošanā.

Dilatācijas uzliesmojums tika konstatēts pērn maijā. Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītāja Linda Jakušenoka toreiz vērsa uzmanību uz slimības pazīmēm, akcentējot, ka ielaistos gadījumos suņus vairs glābt neizdodas.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais