Latvijas pastam ražīgs gads

© F64

Lai sekmētu pasta nozares attīstību Latvijā, pērn, pēc Sabiedriskā pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) iniciatīvas, izveidota Pasta nozares konsultatīvā padome, kuras sēdē pirmdien tiksies nozares eksperti, tai skaitā arī valsts kapitālsabiedrības Latvijas pasts valdes priekšsēdētājs Arnis Salnājs.

Viņš pasta nozares konsultatīvās padomes izveidi vērtē ļoti pozitīvi, jo tā dod iespēju diskutēt par dažādiem nozarei svarīgiem jautājumiem un nepieciešamajiem grozījumiem likumdošanā.

Arī Latvijas pastā pagājušais gads bijis ražīgs: atsūtīto starptautisko sīkpaku apjoms pērn pieaudzis par gandrīz 34% jeb gandrīz par vienu miljonu sūtījumu vairāk. Savukārt kopējais apstrādāto sīkpaku daudzums pieaudzis par 31 procentu. A. Salnājs sīkpaku apjoma kāpumu Neatkarīgajai skaidroja ar dažādās interneta vietnēs iegādātu preču sūtījumu pieaugumu. Ar interneta veikalu starpniecību Latvijas pastā visvairāk pienāk sūtījumi no Āzijas valstīm, no kurām lielāko īpatsvaru veido sūtījumi no Ķīnas. A. Salnājs prognozē, ka interneta veikalos iegādātu preču sūtījumu pieauguma tendences saglabāsies arī šogad.

Diemžēl cilvēki visā pasaulē arvien mazāk izvēlas sūtīt pa pastu vēstules un pastkartes. Arī Latvijas pasts jūt šo tendenci, jo 2015. gadā uzņēmumam vienkāršos iekšzemes un starptautiskos korespondences sūtījumus bija jāapstrādā aptuveni par 5% mazāk nekā gadu iepriekš.

Latvijas pasts pērnā gada nogalē sekmīgi noslēdza arī abonēšanas kampaņu 2016. gadam. Abonēšanas kampaņas laikā tika noformēti 416 353 preses izdevumu abonementi. No tiem aptuveni 43% tika noformēti Latvijas pasta pakalpojumu sniegšanas vietās (kopskaitā 600) un pie pastniekiem. Izmantojot abonēšanas iespējas internetā un zvanot uz kādu no informatīvajiem tālruņiem, noformēti 26% visu abonementu. Turklāt ar katru gadu pieaug arī to abonentu skaits, kas izmanto eabonēšanu.

«Turpinām strādāt pie reģionu pasta nodaļu tīkla saglabāšanas un darbības uzlabošanas. Stabila un ilgtspējīga darbība Latvijas novados ir iespējama, jo pasts ir izveidojis un attīstījis nodaļu tīklu, pateicoties mūsu spējai saglabāt pasta infrastruktūru kā vienotu uzņēmumu,» uzsvēra A. Salnājs.

Latvijas pasts attīsta vairākus alternatīvos sūtījumu piegādes kanālus. Viens no tiem ietver sadarbību ar Statoil Fuel & Retail Latvia, nodrošinot klientiem iespēju saņemt sūtījumus alternatīvās pasta sūtījumu izsniegšanas vietās. Šādu iespēju šobrīd nodrošina 59 Statoil degvielas uzpildes stacijas. Pēc Latvijas pasta rīcībā esošās informācijas, patlaban Statoil benzīna uzpildes stacijas kā izsniegšanas vietu izmanto apmēram 20 uzņēmumi.

«Šobrīd Latvijas pasts turpina darbu arī pie citiem jauniem projektiem. Nesaskatām nekādus šķēršļus sadarbības paplašināšanas iespējām nākotnē ar citiem komersantiem. Latvijas pasts ir atvērts sarunām, un ikviens komersants var vērsties pie mums, lai vienotos par iespējām sadarboties,» optimistiski teic A. Salnājs.



Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais