Šlesers asi kritizē Jezdakovu

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks LPP/LC valdes priekšsēdētājs Ainārs Šlesers (LPP/LC) nācis klajā ar asu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata pienākuma izpildītājas Nelijas Jezdakovas kritiku.

Kā aģentūru LETA informēja LPP/LC preses sekretārs Ģirts Dripe, reaģējot uz VID amatpersonas interviju laikrakstā "Dienas Bizness", Šlesers norāda: "Jezdakovas spriedumi par nodokļiem varētu būt smieklīgi, ja nebūtu tik traģiski."

Šleseru saniknojuši Jezdakovas spriedumi par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu tūrisma nozarei. Ar šādu priekšlikumu klajā nākusi LPP/LC.

"Reti gadījies lasīt tik augstas amatpersonas tik ļoti nekompetentus izteikumus. Citēju: "Ja sabiedrība uzskata, ka visiem nodokļu maksātājiem būtu jāuztur viesnīcas un pārējā tūrisma nozare, - uz priekšu!"". Šlesers apgalvo, ka "viesnīcas uztur tūristi, nevis nodokļu maksātāji". Tūrisms esot simtprocentīga bezatlikumu eksporta nozare, nauda, ko Latvijas viesi atved, izvelk no maciņa un atstāj Latvijā, restorānos, taksometros, veikalos, kultūras un izklaides iestādēs, katru reizi maksājot nu jau vairs ne samazināto, bet pilno 21% PVN likmi.

"Ir skumji, bet ne vairs pārsteidzoši, redzēt, ka ne vien pašreizējā Latvijas valdība, bet pat VID augstākā persona nav spējīgi aptvert ekonomikas kopsakarības un skatīties ārpus šaura paragrāfu rāmja," akcentē Šlesers, kura partijas biedra Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadītā valdība pieņēma lēmumu par PVN palielināšanu viesnīcu pakalpojumiem. Viesnīcu un ēdināšanas nozarē pēdējā gada laikā darbu zaudējuši vismaz 10 000 darbinieku. Šie atlaistie cilvēki noslogo sociālo budžetu un saņem bezdarbnieku pabalstus. Ja tūristi nebrauc uz Latviju, tad valstij nav nedz 21%, nedz 10% PVN ienākumu.

Komentējot Jezdakovas teikto, ka, samazinot nodokli, cenas nekritīsies, Šlesers apgalvo, ka viņa ir "no Marsa".

"Vai VID vadītāja nav pamanījusi, ka jau tagad viesnīcu un ēdināšanas nozarē cenas sarukušas par trešdaļu? Bet nevar mūžīgi nolaist cenas, saņemt lielāku nodokli un ciest zaudējumus," skaidro politiķis.

Einara Repšes (JL) valdības laikā, apspriežot 2003.gada budžetu, Šlesers esot panācis uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) samazinājumu no 25% uz 15%. Arī toreiz Finanšu ministrija toreizējā finanšu ministra Valda Dombrovska (JL) vadībā iebildusi. Tomēr šāda pasākuma rezultātā ieņēmumi no UIN pieauguši četras reizes.

"Valsts vārdzināšana, apzināta rīcība, lai budžetā ienāktu iespējami mazāk naudas, - vai tā ir kāda vispārīga valdības un ierēdniecības sērga, slepena stratēģija vai vienkāršs stulbums?" jautā Šlesers. "Konkurences padome vakar paziņo: izvēloties Lietuvu, "Ryanair" ir bijuši nepateicīgi. Nepateicīgi? Globālas kompānijas neinvestē miljonus, pateicības jūtu vadītas. Tām nepieciešama prognozējama vide, tās nevar mūžīgi sēdēt uz koferiem, gaidot kārtējo tiesas lēmumu."

Savā 12 gadus ilgajā politiķa karjerā viņš esot pieredzējis daudz ko, bet, skatoties uz valdības un ierēdniecības pēdējā gada lēmumiem, pat viņam gandrīz ik dienas nākoties pārvērtēt savus priekšstatus par to, "cik ļoti populisma vārdā iespējams kaitēt savai valstij".