Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Kardioķirurgi glābj prezidentu

Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pēc vakar pārciestās sirds operācijasgaida ilgs atlabšanas process © F64

Stradiņa slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā Valsts prezidentam Raimondam Vējonim veiktās sirds operācijas laikā ķirurgi likvidēja infekcijas avotu, nomainot vienu no sirds vārstuļiem. Pēcpusdienā prezidenta stāvoklis pēc operācijas bija stabils un atbilstošs slimības raksturam un operācijas apjomam.

Pirmdien Raimondu Vējoni ievietoja Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra Gaiļezers Toksikoloģijas un sepses klīnikā. Tobrīd Valsts prezidenta kanceleja ziņoja, ka prezidents atrodas slimnīcā, lai pēc iespējas ātrāk atveseļotos no vīrusa infekcijas. Prezidents bija saslimis jau pagājušajā nedēļā. Kāda infekcija skārusi amatpersonu un kas izraisījis tik smagu saslimšanu, kancelejas darbinieki neatklāj. Ņemot vērā radušās komplikācijas, šī infekcija varētu būt gripas vīruss. Taču sirds vārstuļu bojājumus var izraisīt arī bakteriālais endokardīts, ko savukārt izraisa bakteriāla infekcija. Dažādu iemeslu dēļ baktērijas nonāk asinsritē un var koncentrēties kādā no orgāniem, izraisot tā bojājumus. Medicīniskajā literatūrā minēts, ka bakteriālais endokardīts ir reta, nopietna, dzīvību apdraudoša slimība, ko raksturo strauja attīstība, kā arī riski – sirds mazspēja, vārstuļu bojājumi un citi.

Jau pēc diennakts Valsts prezidents tika pārvests uz Stradiņa slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centru, kas signalizēja – Valsts prezidentam nav nepieciešama tikai atveseļošanās, bet gan nopietna medicīniska iejaukšanās. Trešdienas rītā Stradiņa slimnīca arī paziņoja, ka Valsts prezidentam nepieciešama steidzama operācija. Uz Stradiņa slimnīcu prezidents pārvests, jo tieši šīs slimnīcas kardiologi specializējas šādu operāciju veikšanā, bet Rīgas Austrumu slimnīcā bija veiktas visas nepieciešamās pārbaudes un izdarīts secinājums par pacienta pārvešanu uz Stradiņiem.

Latvijas Kardioloģijas centrā R. Vējonim veica papildu izmeklējumus un mediķi konstatēja sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus. Kardiologu, kardioķirurgu un citu speciālistu komanda nolēma, ka galvenais ir likvidēt infekcijas avotu, lai novērstu tālāku tās izplatību, un veids, kā to izdarīt, ir sirds operācijas veikšana. Pirms operācijas Valsts prezidents un viņa ģimene sarunā ar Stradiņa slimnīcas kardiologiem un anesteziologiem saņēma detalizētu skaidrojumu par saslimšanu un plānotās operācijas gaitu un piekrituši operācijai.

Operācija noritēja trešdien dienā – tā ilga četras ar pusi stundas. Kardioķirurģi operēja infekcijas skarto sirds vārstuli un likvidēja infekcijas avotu sirdī. Pēcpusdienā pacients jau atradās pēcoperācijas stāvoklī, kas ir stabils un atbilstošs slimības raksturam un operācijas apjomam. Operāciju veica Latvijas Kardioloģijas centra kardioķirurgi profesora Romana Lāča vadībā, piedaloties profesoram Pēterim Stradiņam, Uldim Strazdiņam, kardioanestezioloģijas vadītājai profesorei Evai Strīķei un citu mediķu komandai. Plašāku informāciju ārsti sola sniegt pēc tam, kad būs stabilizējies prezidenta veselības stāvoklis, kas varētu ilgt vismaz diennakti. Stradiņa slimnīcas galvenais ārsts Arnolds Atis Veinbergs atzina, ka operācija bija sarežģīta, jo bojāto sirds vārstuli nācās izņemt un aizstāt ar protēzi. Operācija prezidentam bija jāveic neatliekami, jo infekcija bija skārusi sirds vārstuli.

Stradiņa slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle stāsta, ka ik gadu Stradiņa slimnīcas Sirds ķirurģijas centrā tiek veiktas vairāk nekā 1000 operācijas mākslīgajā asinsritē, operējot dažādas sirds saslimšanas. Tas nozīmē, ka operācijas laikā tiek apstādināta sirds un tās darbu paveic aparatūra. Tā ir bieži veikta operācija, bet mediķu ieskatā nav vienkārša, jo jāatver pacienta krūškurvis un jāapstādina sirds. Tās darbību atjauno, tiklīdz izlabots sirds bojājums. Stradiņa slimnīcas mediķi šodien (taču ņemot vērā pacienta veselības situāciju) varētu sniegt plašāku skaidrojumu.

Kas ir sirds VĀRSTUĻI?

Sirdi divās pusēs – labajā un kreisajā – sadala starpsiena. Katrai sirds pusei ir divas kameras – priekškambaris un kambaris. Sirds kameras no iekšpuses klāj apvalks endokards, kas veido vārstuļus, kuri nodrošina asins plūsmu tikai vienā virzienā. Starp priekškambariem un kambariem atrodas viru vārstuļi. Tie nodrošina asins plūsmu no priekškambariem uz kambariem un neļauj asinīm plūst pretējā virzienā. Vietā, kur no sirds kambariem iziet artērijas, atrodas pusmēness vārstuļi, kuri atgādina kabatiņas. Tie virza asins plūsmu no kambariem artērijās un neļauj asinīm plūst atpakaļ kambaros.

UZZIŅAI

SEPSE ir organisma reakcija uz infekciju, ko organismā var izraisīt dažādi faktori. Ja infekciju izraisījušie mikrobi nonāk sirds muskulī, tās apvalkā vai vārstulī, tie izraisa septisku bojājumu