Gripas vakcīnas te ir, te pazūd

© F64

Veselības ministrijas ziņu, ka Latvijā pēc pārtraukuma atkal ir pieejamas pretgripas vakcīnas, nomainījusi slikta ziņa: vakcīnu vairs nav. Iedzīvotāji, kuriem ģimenes ārsts izrakstījis recepti pretgripas vakcīnas iegādei, ir izmisumā. Vērsušies visās pilsētas aptiekās – vakcīnu vairs nav un nav zināms, vai un kad būs.

Vakcinācija ir īpaši ieteicama cilvēkiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas, lai izvairītos no gripas vīrusa, kā arī gadījumos, ja inficēšanās tomēr notikusi, lai nepieļautu smagu slimības norisi un komplikācijas. «Tieši tāpēc katru gadu vakcinējamies,» Neatkarīgajai pastāstīja Anita (vārds mainīts). Viņa pagājušo nedēļu saņēmusi recepti un vēlējusies vakcinēties, taču ne viņas dzimtajā pilsētā, ne Rīgā nevienā aptiekā pretgripas vakcīnu nav.

Vakcīnu atkal nav

«Jā, diemžēl tās vakcīnas, kas bija pieejamas janvāra pirmajā nedēļā, jau ir beigušās – lieltirgotavā vairs to nav,» Neatkarīgajai atzina Zāļu valsts aģentūrā. Neatkarīgā rakstīja, ka Latvijā nav pieejama neviena no kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajām trīs gripas vakcīnām – viena no farmācijas firmām vispār nav piegādājusi vakcīnas un lūgusi izslēgt tās ražojumu no kompensējamo zāļu saraksta, savukārt divu citu zāļu ražotāju vakcīnas jau izbeigušās. Tobrīd nebija pieejamas ne valsts kompensētās pretgripas vakcīnas, ne arī par maksu. Pēc vienošanās ar zāļu ražotājiem kompensējamo zāļu sarakstā no 8. janvāra gripas vakcīna atkal tika iekļauta, un aptiekām ir tiesības to izplatīt mazumtirdzniecībā pret kompensējamo zāļu recepti. Taču jau dienas laikā aptiekas visas pieejamās devas paņēma, un izplatītājs solījās veikt jaunu vakcīnu piegādi. Visticamāk, arī ar papildus sagādātajām vakcīnām bijis par maz.

Ievedīs vēl

Zāļu valsts aģentūras speciāliste Egita Diure stāsta: sazinoties ar zāļu lieltirgotavu SIA Vakcīna, kura iepriekš ieveda šīs vakcīnas, noskaidrojām, ka vēlākais šo otrdien Latvijā tiks saņemts papildu daudzums pretgripas vakcīnu Vaxigrip. Tieši šīs vakcīnas iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā. Līdz ar to pāris dienu laikā tām vajadzētu atkal būt pieejamām gan aptiekās, gan vakcinācijas kabinetos.

Nacionālais veselības dienests (NVD) ir atbildīgs par zāļu un medicīnisko ierīču kompensēšanu no valsts budžeta līdzekļiem, līdz ar to NVD rīcībā diemžēl nav informācijas par vakcīnu atlikumiem maksas vakcinācijas veikšanai ārstu praksēs vai vakcināciju kabinetos, tā Neatkarīgajai savukārt atbild NVD speciāliste Evija Štālberga.

Latvijā gadu no gada pret gripu vakcinējas ļoti neliels iedzīvotāju skaits, tas nesasniedz pat procentu no visiem iedzīvotājiem. Aktīvāk vakcinējas seniori, taču arī viņu vidū vakcinācijas līmenis nepārsniedz vien pāris procentus. Kāpēc pēkšņi tik akūti pietrūkst pretgripas vakcīnu?

Vairāk vakcinējas

«Pēc vakcinēto skaita redzams, ka šajā gripas sezonā interese par gripas vakcināciju ir lielāka nekā pagājušajā sezonā, kas ir veicinājis straujāku vakcīnu izsīkumu,» atzīst Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Anete Jansone. Tomēr vakcīnu trūkums šosezon, visticamāk, saistīts ar problēmām no ražotāju puses. Ņemot vērā iepriekšējās sezonas un vakcinēto skaitu, centra speciālisti secina, ka iedzīvotāji vairāk vakcinējas tieši pēc smagākas gripas sezonas, savukārt, kad gripas sezona ir bijusi ne tik smaga, nākamajā sezonā ir vakcinācijas kritums.

Visu nosaka tirgus principi

NVD arī uzsver, ka zāļu ražošanu pasaulē nosaka tirgus principi un valsts nenosaka, kādus medikamentus kādos apjomos firmām ražot un kam piegādāt savus ražojumus. Valsts lemj, kuri medikamenti no tirgū pieejamajiem un kādā kārtībā tiek iedzīvotājiem kompensēti. Jārēķinās, ka var rasties situācijas, ka zāļu ražotājs nolemj konkrētu medikamentu vairs neražot, samazina ražošanas apjomu vai arī pārtrauc zāļu ražošanu tehnisku iemeslu dēļ, līdz ar to var rasties īslaicīgi vai paliekoši pārtraukumi zāļu piegādē. Gripas vakcīnas šajā sezonā tiešām straujāk beidzās visā Eiropā, jo šajā gadā bija acīmredzot lielāks pieprasījums, ko ražotājs neparedzēja, jo vakcīnas ražo noteiktai sezonai un tām ir samērā īss derīguma termiņš.

Gripas sezonas laikā īpašu satraukumu rada nāves gadījumi no gripas radītajām komplikācijām, tā pagājušā gada sākumā, nevēršoties laikus pēc palīdzības, nomira grūtniece. Nāves gadījumu uzskaite Latvijā uzsākta 2009. gada gripas pandēmijas laikā. Pagājušajā sezonā (2014./2015. gada ziema) reģistrēti 39 nāves gadījumi saistībā ar gripas infekciju. Tas ir daudz lielāks mirušo skaits saistībā ar gripu nekā sezonu iepriekš (pieci nāves gadījumi), taču mazāks nekā 2012.–2013. gada sezonā, kad reģistrēti 79 nāves gadījumi. Pagājušajā gripas sezonā visvairāk jeb 67 procenti no mirušajiem bija vecumā virs 70 gadiem un neviens nebija vakcinējies. Gripas vīruss izplatās ar sīkiem pilieniem, kas rodas inficētajai personai runājot, šķaudot vai klepojot, un slimībai raksturīga pēkšņa slimības simptomu parādīšanās.



Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".