Rēzeknes novadā janvārī mirstība 10 reizes pārsniegusi dzimstību

Janvārī Rēzeknes novadā mirstība vairāk nekā desmit reizes pārsniegusi dzimstību, - liecina Rēzeknes novada pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļas apkopotā informācija.

2010.gada janvārī Rēzeknes novadā piedzimuši tikai seši bērni - četras meitenes un divi zēni, bet no dzīves šķīrušies 64 cilvēki. Lielākais mirušo skaits reģistrēts Silmalas, Maltas un Čornajas pagastā, kur no dzīves šķīrušies attiecīgi 11, septiņi un pieci cilvēki. Vecākajai aizgājējai bijuši 99, bet jaunākajai - tikai seši gadi.

2009.gada janvārī Rēzeknes novadā tika reģistrēti 52 miršanas gadījumi, reģistrēti 18 jaundzimušie.

Šā gada janvārī Rēzeknes novadā noslēgtas tikai vienas laulības, svinīgā laulību reģistrācija notikusi Gaigalavas pagasta baznīcā.

Rēzeknes novada pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Lilita Lucatniece aģentūrai LETA pieļāva, ka iemesli šādai demogrāfiskajai situācijai ir vairāki. Darba meklējumos daudzi gados jauni cilvēki ir atstājuši dzimto novadu, bet pensionāriem bērni, kā zināms, nedzimst. Turpinoties ekonomikas kritumam valstī, arī mājās palikušie nesteidzas ar pēcnācēju radīšanu.

Gados vecāku cilvēku mirstību, bez šaubām, palielinājusi dārdzības dēļ par aizvien nepieejamāku kļūstošā medicīna, kā arī aizvien pieaugošā apātija un bezcerība, ko izraisījusi vispārējā ekonomiskā krīze, kuru Latvijā vēl vairāk pastiprinājusi valdības amatpersonu nepārdomātā rīcība.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.