Krauze: Jāatceras, ka "Vienotībai" un ZZS ir tikai dažu deputātu mandātu starpība

© F64

Runājot par amatu sadalījumu jaunajā valdībā, ir jāatceras, ka partijas "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijām ir tikai dažu deputātu skaita starpība, šodien pēc Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes sēdes žurnālistiem sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze.

"Vienotības" Ministru prezidenta amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) un ZZS pārstāvju šodienas sarunas mērķis nebija runāt par amatiem, bet par darāmajiem darbiem, un premjera kandidāts Māris Kučinskis (ZZS) ir skaidri izklāstījis vīziju par darba prioritātēm, apgalvoja Krauze. "Vienotība" esot vēlējusies runāt par amatiem un politiskais spēks ticis uzklausīts, taču ZZS un Kučinskis atbildi nedeva, jo nebija vēl gatavi apspriest amatus un atbildības jomas, tikšanās gaitu atstāstīja Krauze.

Krauze atgādināja, ka "Vienotības" frakcijā ir 23 deputāti, bet ZZS - 21 deputāts.

Kā ziņots, šodien notikušās tikšanās laikā ar "Vienotību" izskanēja abpusēja vēlme strādāt koalīcijā, žurnālistiem pēc tikšanās ar partijas pārstāvjiem paziņoja Kučinskis.

Partija "Vienotība" šodien sarunā ar nominēto premjera amata kandidātu paudusi vēlmi pārraudzīt sešas ministrijas, bet premjera amata pretendents nekādus solījumus neesot devis.

"Vienotība" Kučinskim paudusi vēlmi vadīt Ārlietu ministriju, Iekšlietu ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Satiksmes ministriju, Tieslietu ministriju un Ekonomikas ministriju.

Kā ziņots, visas trīs opozīcijas partijas apņēmušās neatbalstīt Kučinska valdību. Savukārt divi no koalīcijas politiskajiem spēkiem - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - jau oficiāli bija pieņēmuši Kučinski atbalstošu lēmumu.

Pašlaik partneriem nav vienošanās par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, tomēr ZZS savā pārziņā vēlētos Finanšu ministriju, Zemkopības ministriju, Aizsardzības ministriju, Satiksmes ministriju un Veselības ministriju.

Savukārt VL-TB/LNNK savā pārraudzībā vēlas saglabāt Tieslietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, kā arī Kultūras ministriju.

Tas nozīmētu, ka "Vienotības" pārziņā būtu Iekšlietu ministrija, Ārlietu ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija, Labklājības ministrija un Ekonomikas ministrija. Tomēr "Vienotība" bija paudusi, ka nepiekritīs atbildības jomu sadalījumam pēc "pārpalikuma principa", iepriekš paziņoja Solvita Āboltiņa, piebilstot, ka jaunās valdības veidošana ir jāsāk "no baltas lapas". Viņa norādīja, ka arī Tieslietu ministrijas pārraudzību var pieskaitīt pie "Vienotības" "sarkanajām līnijām".

 

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais