Latvijas Pasts slēgs 99 pasta nodaļas

Latvijas Pasts (LP) apsver iespēju slēgt 99 jeb septīto daļu no visām pasta nodaļām valstī, šodien vēsta laikraksts "Diena".

61 nodaļa durvis aizvērs durvis jau septembrī un oktobrī, bet par pārējo 38 nodaļu slēgšanu lems, vadoties pēc valsts ekonomiskās attīstības.

"Mums ir nodaļas, kur dienā ienāk 2 - 3 cilvēki, un tās nenosedz savas izmaksas," laikrakstam sacīja pastā. Slēdzamās nodaļas atlasītas, izvērtējot klientu daudzumu, rentabilitāti un to, cik vēl pasta nodaļu un cik tālu atrodas attiecīgajā administratīvajā teritorijā.

Līdz šim LP bija 698 nodaļas, un nerentablās ik gadu rada miljons latu zaudējumus. LP uzsver, ka lēmumu apstiprinājis arī regulators un pasts turpina ievērot Ministru kabineta noteikumus, kas prasa katrā pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā iedzīvotāju blīvums pārsniedz 500 iedzīvotāju uz kvadrātkilometru, vismaz vienu nodaļu uz 20 000 iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka, lai nodrošinātu rentablu saimniecisko darbību un peļņas plūsmu, LP sācis izstrādāt biznesa plānu, kuru sola pabeigt mēneša laikā.

Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Pasta sabiedrisko attiecību speciāliste Agija Tērauda, pēc plāna pabeigšanas tas tiks iesniegts izskatīšanai valdībā, bet jau tagad pasts ir sācis izdevumu optimizācijas pasākumus.

LP vadības sagatavotā izmaksu optimizācijas pasākumu kompleksa īstenošana līdz gada beigām ļaušot ietaupīt apmēram 1,5 miljonus latu, pauda Tērauda, norādot, ka jau tagad ir veikta uzņēmuma darbinieku atalgojuma pārskatīšana, pieskaņojot darbinieku atalgojumu uzņēmuma darbības rezultātiem. Administrācijas darbinieku atalgojums vidēji tikšot samazināts par 20%, savukārt pastnieku un operatoru atalgojums samazināsies vidēji par 5%-10%.

Tāpat plānota arī pasta nodaļu tīkla un piegādes punktu reorganizācija.

"Paredzams, ka LP šo gadu noslēgs ar zaudējumiem, bet to apjomu šobrīd vēl ir grūti prognozēt," norādīja pasta pārstāve.

LETA jau ziņoja, ka Ministru kabinets atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) priekšlikumu segt LP 2009.gada pirmā pusgada un atlikušos pagājušā gada zaudējumus par preses izdevumu piegādi lauku apvidos, aģentūru LETA informēja satiksmes ministra padomniece Inga Spriņķe.

Saskaņā ar valdības pieņemto lēmumu SM jau šogad jākompensē kapitālsabiedrībai zaudējumi 687 181 lata apmērā par preses piegādi lauku apvidos pērn, bet par 2009.gada pirmo pusgadu - 2 370 316 latu apmērā. Minētie zaudējumi jāsedz no ministrijas budžeta līdzekļiem.

Svarīgākais