Muļķīga iemesla dēļ valmieriete melo policijai

© F64

Aizvadītās nedēļas nogalē sociālajā tīklā facebook ievietots kāds stāsts, par to, ka kādai meitenei Valmierā uzmākušies vīrieši, kas ar varu mēģinājuši ievilkt viņu mašīnā. Izrādās, meitene šo stāstu izdomājusi, lai pievērstu sev uzmanību.

"Valmieras ziņas" informē, ka pēc meitenes sniegtajiem faktiem nekavējoties policija uzsāka notikušā apstākļu pārbaudi. Vēlāk pati informācijas sniedzēja atzina, ka informācija bijusi nepatiesa un to izdomājusi, lai pievērstu sev uzmanību. 

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Sintija Virse "Valmieras ziņas" informējusi, ka policija aicina būt atbildīgiem, jo apzināti nepatiesas informācijas sniegšana ir ne tikai sodāma rīcība, bet arī bezatbildīga operatīvo dienestu noslogošana. Turklāt šajā gadījumā tika sniegta informācija par smagu noziedzīgu nodarījumu (iespējamu apdraudējumu personas drošībai, veselībai), uz kuru policija attiecīgi reaģēja, mēģinot meklēt un noskaidrot iespējamās vainīgās personas. Šobrīd policijā tiek lemts jautājums par administratīvā soda piemērošanu par nepatiesas informācijas sniegšanu.

Par šo pārkāpumu saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa 202.panta 2.daļu “Par apzinātu informācijas izplatīšanu par nepatiesu notikumu vai apzinātu nepatiesa notikuma inscenēšanu, kā rezultātā ugunsdzēsības un glābšanas, policijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības vai citi speciālie dienesti atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam pienākumam tiek iesaistīti reaģēšanā uz šādu informāciju vai notikumu” paredzēts sods fiziskajām personām no 35 līdz 210 eiro.

Latvijā

Transporta enerģijas likums paredz veicināt transporta nozares “zaļināšanu”, ieviešot transporta enerģijas modernizēšanas pienākumus, kā arī samazināt patēriņam nodotās transporta enerģijas siltumnīcefekta gāzes emisiju intensitāti par vismaz 16% līdz 2030. gadam.