Reizniece-Ozola: iespējams, pēc kāda laika varētu būt izmaiņas solidaritātes nodoklī

© F64

Pašreizējā ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola, kura jaunajā valdībā, iespējams, varētu ieņemt finanšu ministres posteni, pieļauj, ka pēc kāda laika varētu būt izmaiņas solidaritātes nodoklī.

Iespējams, solidaritātes nodokli varētu mainīt, LTV raidījumā "Rīta Panorāma" teica ministre.

Forma nav precīza, un nav pārsteigums, ka uzņēmēji šādi reaģē - gatavojas vērsties Satversmes tiesā, skaidroja Reizniece-Ozola.

Savukārt, vērtējot nodokļu sistēmu kopumā, ekonomikas ministre atzinīgi vērtē Finanšu ministrijas (FM) jau iepriekš paredzēto visu nodokļu auditu. Ir pārāk augsti darbaspēka nodokļi, un ne tik lieli kapitāla nodokļi, akcentēja Reizniece-Ozola. "Nodokļos nav kopējā līdzsvara, tāpēc vajadzīgs audits, kā sistēma strādā kopumā."

Viņa cer, ka nodokļu inventarizācija varētu tikt paveikta līdz nākamā gada budžeta pieņemšanai.

Kā savus galvenos darbus finanšu ministres postenī Reizniece-Ozola redz nākamā gada budžeta veidošanu, ēnu ekonomikas risināšanu un Eiropas Savienības (ES) fondu ieviešanu.

"2017.gada budžets jāsāk veidot jau tagad, lai būtu iespējami daudz laika diskutēt par iespējamām izmaiņām," skaidroja Reizniece-Ozola.

Otrs būtisks jautājums ir ēnu ekonomika. Viņasprāt, svarīga ir dažādu jaunu noteikumu pieņemšanas ietekme uz uzņēmējiem - nav palūkots, cik tie sāpīgi sistu godīgos uzņēmējus. Piemēram, jaunu kases aparātu ieviešana.

Taču ministre uzskata, ka dažu gadu laikā Latvija varētu sasniegt ES vidējo ēnu ekonomika lielumu.

Trešais bloks ir ES fondi. FM no savas puses ir uzņēmusies pārāk lielu lomu nozaru politikas īstenošanā, uzskata Reizniece-Ozola. FM jāstrādā vairāk kā atbalsta ministrijai.

Jau rakstīts, ka gan Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, gan atsevišķi uzņēmēji ir brīdinājuši, ka vērsīsies Satversmes tiesā pret Solidaritātes nodokļa likumu.

Jau rakstīts, ka pagāšnedēļ Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicinājis Māri Kučinski (ZZS) veidot valdību. Visas trīs opozīcijas partijas apņēmušās neatbalstīt Kučinska valdību. Savukārt divi no koalīcijas politiskajiem spēkiem - ZZS un VL-TB/LNNK - jau oficiāli pieņēma Kučinski, atbalstošu lēmumu. Tikmēr "Vienotība" atbalstu Kučinskim vēl nesola, bet valdības veidošanas sarunās iesaistīsies.

 

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais