Tiesa ierosina lietu pēc "Euromin" pieteikuma pret FKTK

© F64

Administratīvā apgabaltiesa ierosinājusi lietu pēc "Vitol" grupas uzņēmuma "Euromin Holdings (Cyprus) Limited" ("Euromin") pieteikuma pret Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK), kurā uzņēmums pieprasa 7 027 305 eiro saistībā ar strīdu par AS "Ventspils nafta" (VN) akciju izpirkšanas cenu.

Kā aģentūru LETA informēja apgabaltiesā, 14.janvārī tiesa nolēma pieņemt "Euromin" pieteikumu un ierosināt administratīvo lietu par FKTK 2015.gada 15.oktobra lēmuma "Par atļauju "Euromin" izteikt VN obligāto akciju atpirkšanas piedāvājumu" atzīšanu par prettiesisku un zaudējumu atlīdzinājumu 7 027 305 eiro apmērā.

Tagad atbildētājai jāsniedz tiesai rakstveida paskaidrojumi par pieteikumu mēneša laikā. Par lietas izskatīšanas datumu tiesa lems pēc paskaidrojumu saņemšanas tiesā.

"Mums ir bijušas sarežģītas attiecības ar FKTK saistībā ar obligātā akciju piedāvājuma cenu, kura, mūsuprāt, bija aprēķināta nepareizi. Augstākā cena nebija mūsu brīvprātīga izvēle. Tās bija instrukcijas, ka tā ir pareizā cena, un, ja "Euromin" nemainīs solīšanas cenu uz 4,56 eiro, tad cita starpā tās balsstiesības tiks apturētas, un tās, iespējams, būtu apturētas," intervijā aģentūrai "Bloomberg" stāstījis VN grupas uzņēmumu vadītājs Roberts Kirkups.

VN akcijas kopš 1998.gada tiek kotētas biržas "Nasdaq Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā. Uzņēmuma akcionāri decembra sākumā plāno lemt par VN aiziešanu no regulētā tirgus.

"Euromin" bija pienākums izteikt obligāto VN akciju atpirkšanas piedāvājumu pārējiem akcionāriem pēc pērn septembrī notikušā darījuma, kurā "Euromin" no AS "Latvijas Naftas tranzīts" par 79,98 miljoniem eiro iegādājās 43,25% VN akciju, tādējādi iegūstot 93,24% no kopējā uzņēmuma balsstiesīgo akciju kopskaita. Saskaņā ar darījuma pušu sniegto informāciju katras akcijas iegādes cena bija 1,77 eiro. Pēc šī darījuma un pēc obligātā akciju piedāvājuma izteikšanas "Euromin" turpināja uzpirkt akcijas.

Savukārt iepriekš FKTK vērsās policijā par iespējamu iekšējās informācijas izmantošanu un manipulācijām darījumos ar VN akcijām.

Kā ziņots, "Euromin" pēc izteiktā obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma noslēgšanās decembra laikā iegādājies vēl 0,087% VN akciju un tagad "Euromin" īpašumā ir 99,077% uzņēmuma akciju, teikts "Euromin" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Latvijā

Ir jānovērš netaisnība darba stāža aprēķinā māmiņām, kuras laikā no 1990. gada līdz 1995. gadam nestrādāja, bet audzināja bērnus līdz astoņu gadu vecumam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda opozīcijas Saeimas deputāts Uģis Mitrevics (NA).