Vai Ufo startēs Saeimas vēlēšanās?

© Reinis Hofmanis, f64

"Patiesību sakot, uz politiku mani pabīdīja pans Kleksis. Radio SWH rīta programmā BB brokastis viņš katru dienu runā par politiku, pēc tam mēs ejam uzpīpēt. Es ilgu laiku viņam teicu: ai, man vienalga, ko tie lielie dara – tik un tā es tur neko nevaru izmainīt. Taču Kleksis tikai pilināja: kurš gan cits, ja ne mēs! Tā arī uztapināju partiju Iedzīvotāji," stāsta Kaspars Upacieris, kuru klausītāji labāk pazīst ar vārdu Ufo.

Kāpēc pēkšņa interese par Ufo? Pavisam vienkārši – redakcija regulāri saņem jautājumus, kas tiešā veidā attiecas uz šā gada Saeimas vēlēšanām, un viens no tiem bija: vai vārda mākslinieks Ufo arī startēs? Jums piedāvātā intervija ir atbilde ir šo jautājumu.

Potenciālu neizmanto

Kaspars jau astoņus mēnešus ir Ikšķiles novada domes deputāts. Skan, protams, neierasti, bet tā ir patiesība. Vēl pirms pana Klekša pozitīvi politiskās provokācijas, kas vainagojās ar partijas Iedzīvotāji dibināšanu, Kasparu un viņa domubiedrus uztrauca tas, kas notiek Ikšķilē. Runa ir par kultūras namu un kultūras dzīvi.

"Iepriekšējā sasaukuma deputāti bija izdomājuši, ka jābūvē jauns, milzīgs kultūras nams un ka jānojauc vecā estrāde. Izskatījās tā: nu tik varēs miljonus tērēt! Protams, jauns kultūras nams ir nepieciešams, un vecajā tautas namā kaut kāda kustība sāk notikt. Bet tas projekts gan izskatījās nenopietns... Mūsu ģimene dzīvo Tīnūžos, bet mēs jūtamies kā Sūnu ciemā – infrastruktūrai naudas nezin kādēļ nepietiek. Kad sāku interesēties par pašvaldības budžetu, uzzināju interesantu patiesību," pavīpsnā Ufo, "un tā bija – pašvaldības budžets bija lielāks nekā Ventspilij, skaitot uz vienu pagasta iedzīvotāju. Tas gan bija treknajos gados, bet tik un tā. Tad kāpēc toreiz Ikšķiles centrālā iela bija vienās bedrēs? Vēroju to visu, vēroju un izdomāju, ka gribu kaut ko mainīt."

Ikšķiles novads ir visai neliels – tikai 8000 iedzīvotāju. "Sanāk tā, ka gandrīz visi cilvēki cits citu pazīst. Sākumā viss man šķita ideālistiski: visu taču var paveikt, vai ne? Domāju, nāksim ar labām un pareizām idejām, visi mums pievienosies, jo Ikšķile ir bagāta ar gudriem un tālredzīgiem cilvēkiem, kuri tiešām mīl savu novadu. Un viss notiks atbilstoši mūsdienu civilizācijas prasībām. Es biju naivs," atzīst Kaspars Upacieris.

No piecpadsmit deputātu vietām Kaspara partija ieguva piecas vietas. Tas ir nopietni. Jā, tas būtu nopietni, ja vien Iedzīvotāji spētu bloķēties ar citiem domē iekļuvušajiem spēkiem, vienkāršāk sakot – ja viņi prastu spēlēt aizkulišu spēles, kuras viņi diemžēl vēl nebija apguvuši. Un tā faktiskie vēlēšanu uzvarētāji nokļuva opozīcijā. "Mūsu partijas potenciāls ir krietni lielāks, nekā izskatās, un man ir žēl, ka tas netiek izmantots," Ufo pats sev neraksturīgi skumji nopūšas.

Pietiks ar novadu

Kaspars tikai pēdējā gada laikā dziļāk un būtiskāk saskāries ar pašvaldības darba niansēm. "Pie manis nāk cilvēki ar savām problēmām, jautā, kā rīkoties. Mēs, opozicionāri, rakstām iesniegumus un ierosinājumus domes vadībai, tā savukārt atrakstās, un tā viss turpinās. Tā, piemēram, Tīnūži, kas ietilpst novadā. Ja tu tur dzīvo, tev gribas, lai tur viss būtu normāli. Vai arī kāda cita vieta. Cilvēki, kas dzīvo 10 kilometrus no Ikšķiles, centrā var nokļūt, vienīgi braucot caur Rīgu. Tas taču ir absurds. Novads ar miljonu budžetu nespēj izveidot vienu mikroautobusa maršrutu, lai cilvēkiem nevajadzētu mocīties. Esam mēģinājuši runāt ar domes priekšsēdētāju pa tiešo – bezcerīgi! Tagad mums atliek tikai piefiksēt visu, kas piefiksējams, krāt novērojumus mapītē un domāt par nākamību. Jo vismaz pagaidām viss izskatās diezgan bēdīgi. Varbūt pēc trim gadiem, kad, iespējams, atkal startēsim pašvaldību vēlēšanās, cilvēki mums noticēs vairāk. Ja ne – tad tas nozīmēs, ka ļaudis vēlas dzīvot pa vecam un ka viņiem ir labi tā, kā ir," teic Ufo.

Tomēr būt par deputātu ir pamācoši. "Tā, piemēram, mēs varam izpētīt domes jauno nolikumu. To izlasot, manī rodas tikai viens jautājums: kāpēc vispār ir vajadzīgi deputāti? Brīžiem man tiešām ir tāda sajūta, ka jāmet plinte krūmos. Tāpēc kopš pagājušā gada beigām neesmu apmeklējis ne domes, ne komitejas sēdes. Sēžu laiks ir ielikts deviņos no rīta, un vai tad es varu tikt? Man taču katru dienu ir radio ēters no pulksten septiņiem rītā," stāsta deputāts Upacieris. Algu – 120 latus mēnesī – Kaspars arī vairs nesaņem, jo neapmeklē sēdes. "Kādu laiku naudu saņēmu, bet to visu izlietoju partijas Iedzīvotāji vajadzībām," Kaspars papildina, "turklāt es un mani domubiedri darbošanos domē uztveram nevis kā naudas darbu, bet gan kā sabiedrisko pienākumu. Un, patiesību sakot, man nemaz negribas parakstīties tajā algu lapā, jo es tur redzu arī samaksu citiem cilvēkiem, un tā mani neiepriecina... Varbūt tagad – pēc šīs intervijas – man parakstīties dos uz atsevišķas lapiņas."

Bet ne tas ir galvenais. Kaspars ir sapratis, ka tāds mazs Ikšķiles novads ir līdzīgs visai valstij, jo pārvaldīšanas principi arī ir līdzīgi. Turklāt abos variantos jābūt jauniem spēkiem, kas spētu pa jaunam pārvaldīt gan novadu, gan valsti. Turklāt vēlēšanās "jāpaņem" 51% balsu, jo pretējā gadījumā sanākšot tāpat kā Iedzīvotājiem – trešdaļa iegūto balsu vien negarantē tikšanu pie varas. Tad varbūt Kaspars ar saviem Iedzīvotājiem būtu gatavs startēt arī Saeimas vēlēšanās? "Nē, to gan ne," novada domes deputāts Kaspars Upacieris smejoties gaiņājas, "man pietiks ar darbošanos Ikšķiles novadā." Kaspars vēl piebilst, ka visu savu atlikušo dzīvi viņš gatavojas nodzīvot tieši šajā novadā, jo "te ir manas mājas, mana ģimene, mani radi".

Leģendārs pāris

Lai paspētu uz BB brokastīm, Ufo mostas pussešos no rīta. "Iedzeru tēju un – uz Rīgu! Un tā jau... cik gadus? Šķiet, būs vairāk nekā desmit. Mēs ar Fredi joprojām neesam aizgājuši līdz grāmatvedībai, lai noskaidrotu precīzu gadskaitli, kad sākām brokastot. Bet cilvēkiem, šķiet, nav apnicis šis rīta raidījums," prāto Upacieris. Ufo un Freda (Andra Freidenfelda) saskaņa ikrīta raidījumos jau kļuvusi leģendāra, un ir grūti iedomāties, ka šis tandēms varētu šķirties.

Taču vienubrīd šķita – šai radiolaulībai būs pienācis gals. Tas bija toreiz, kad Saeimā sprieda par īpašu lopkaušanas metodi, un Ufo iestājās par to, ka Latvijā lopus var kaut arī pa košera modei. Fredis savukārt bija kategoriski pret šādām metodēm. Kā tad abi viedokļu pretinieki strādāja radio plecu pie pleca? "Nu, kādu laiciņu mums bija tā, kā bija," šo laiku ne visai vēlas atcerēties Ufo, "bet mēs respektējām viens otra viedokli."

Savstarpēja viedokļu respektēšana ir viena no inteliģentu cilvēku pamatpazīmēm. Iespējams, tieši tāpēc Ufo un Fredis joprojām vada vienu no klausītākajām programmām. Un, iespējams, arī tieši tāpēc Kaspars Upacieris neredz sevi Saeimas deputāta krēslā. Par to viņam lielais paldies.

***

KASPARS UPACIERIS

• Dzimis un audzis rīdzinieks

• Precējies, divi bērni

• Pabeidzis Rīgas 215. bērnudārzu. "Atvainojos visiem, kuri mani nesagaidīja bērnudārza salidojumā," Kaspars lūdz piedošanu

• Pabeidzis Rīgas 41. vidusskolu. "Kad biju uz skolas absolventu salidojumu, mani spārnoja tas, starp kādiem absolventiem sēžu: Raimonds Pauls, Dzintars Ābiķis, Juris Savickis, Jānis Jurkāns un vēl, un vēl," Kaspars gandrīz paceļas spārnos

• Mīļākais ēdiens – maizes zupa. "Bet mājās man to neviens nemāk pagatavot! Toties cik garšīga sieviņai Ilzei sanāk frikadeļu zupa, oi," atmiņās iegrimst Ufo

• Mīļākais radio raidījums? "Vai man ir varianti?" ar smaidu, tomēr nopietni jautā Ufo

Svarīgākais