Ģimenēm ar bērnu invalīdu rosina nodokļa atlaides

Latvijas bērnu ar kustību traucējumiem biedrība rosina Rīgas domi paredzēt nekustamā īpašuma atvieglojumus rīdzinieku ģimenēm, kuras audzina bērnus ar invaliditāti. Biedrības valdes priekšsēdētāja Ilze Kenne norāda, ka šajos grūtajos ekonomiskajos apstākļos ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti, klājas grūti, valsts neapmaksā vairs ambulatorās rehabilitācijas pakalpojumus, daudzi vecāki zaudējuši darbu.

Biedrība aicina noteikt 90 procentu atvieglojumu šim nodoklim, ja ģimene dzīvo Rīgā un tas ir vienīgais ģimenes īpašumā esošais mājoklis. Biedrība norāda, ka šāds atvieglojums jāpiešķir ģimenēm, neizvērtējot viņu ienākumus, balstoties uz faktu, ka ģimenē ir bērns ar invaliditāti un ņemot vērā informāciju par ģimenes īpašumiem tieši Rīgā. "Jāsaka, lielākoties šīs ģimenes nav bagātas, un, ja arī kādai no tām ir maza dārziņa māja Saulkrastos vai kur citur, nedomāju, ka to vajadzētu ņemt vērā," uzsvēra I. Kenne.

Rīgas domes Labklājības departamenta viedoklis ir atbalstošs, proti, atvieglojumi ir jāparedz vismaz 50 procentu apmērā. Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieks Ilmārs Ziedonis sacīja, ka šādus grozījumus Rīgas domes saistošajos noteikumos var izstrādāt, tomēr ir jāparedz noteikti kritēriji. Saskaņā ar likumu par nekustamā īpašuma nodokli un atbilstošiem pašvaldību noteikumiem atvieglojumi var tikt piešķirti 1. un 2. grupas invalīdiem, bet ne ģimenēm, kuras audzina bērnu ar invaliditāti. "Ja arī saņemam šādu iesniegumu un lūgumu atbrīvot no nodokļa nomaksas, nevaram neko darīt, jo likums to liedz," atzina I. Ziedonis. Viņš arī uzsvēra, ka, sagatavojot šādus grozījumus, noteikti ir nepieciešama informācija, kā tas ietekmēs Rīgas domes budžetu.

I. Kenne norādīja, ka Rīgā nemaz nav datu, cik ir ģimeņu ar bērniem invalīdiem. Saskaņā ar Labklājības departamenta datiem, Ziemassvētku pabalstus pērn saņēma 2500 ģimenes, kurās aug bērns invalīds, tomēr, kā uzsvēra departamenta direktore Inese Švekle, "mums nav datu, cik un kādi īpašumi šīm ģimenēm pieder un cik varētu pretendēt uz atvieglojumiem". Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) datiem, pašlaik piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu saņem 7327 ģimenes visā Latvijā, bet bērna invalīda kopšanas pabalstu – 1716 ģimenes. Tuvākajā laikā tikšot ievākta informācija par Rīgu.

Svarīgākais