Līdaka: ZZS solījusi VL-TB/LNNK saglabāt esošās pārraudzības jomas

© F64

Valdības veidošanā nenoliedzams ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) solījums apvienībai "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) saglabāt pašreizējās pārraudzības jomas, šorīt Latvijas Radio izteicās ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ingmārs Līdaka.

"Tas, kas ir nenoliedzams, ZZS ir solījusi VL-TB/LNNK saglabāt esošās pārraudzības jomas - Kultūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības un Tieslietu ministriju, bet pārējais viss ir uzlikts uz galda," izteicās Līdaka, atzīstot, ka vienīgais izņēmums ir Finanšu ministrija, kura būtu jākontrolē premjera partijai.

Līdaka atzina, ka vislielākās diskusijas valdības veidošanā vienmēr ir par ekonomisko bloku - Ekonomikas un Satiksmes ministriju, arī VARAM, un sagaidāms, ka tādas būs arī šoreiz. Politiķis atzina, ka pašlaik šķiet, ka lielākās diskusijas būs tieši par SM pārraudzību. "Ir jāsaprot, ka mēs dalām atbildības jomas konkrētiem cilvēkiem, un vēsture rāda, ka "Vienotībai" ir bijušas problēmas atrast cilvēku, kas spētu pacelt šo portfeli," ZZS vēlmi pārņemt kontroli par SM pamatoja Līdaka.

Pēc deputāta vārdiem, galvenais izaicinājums ZZS ir vienoties par darbu valdībā ar "Vienotību". Viņš sagaida, ka sarunas nebūs vieglas, bet varētu būt produktīvas. Līdaka atteicās atbildēt, vai ZZS mēģinās iegūt atbalstu savai valdībai no atsevišķiem "Vienotības" deputātiem, jo mērķis esot iegūt visas "Vienotības" frakcijas atbalstu. Deputāts domā, ka jaunā koalīcija būs no līdzšinējām trim partijām un gana darboties spējīga.

Līdaka uzskata, ka "Vienotība" ar savu rīcību pati esot atteikusies no premjera amata, līdz ar to tai nekādi neesot jākompensē augstu amatu neesamība. Līdaka noliedza, ka prezidents Raimonds Vējonis premjera amata kandidāta izraudzīšanās procesā būtu rīkojies savas bijušās partijas ZZS interesēs, saskaņojot to ar partiju.

Paralēli notiekot intensīvs darbs pie valdības deklarācijas teksta, kas nebūšot izvērsts, bet lakonisks un saprotams ikvienam. Deklarācijā būs pamatprincipi un galvenie veicamie uzdevumi, tostarp bēgļu jautājumā pausta nostāja nepieļaut jaunu vienošanos slēgšanu ar Eiropas struktūrām un neuzņemt vairāk bēgļu, nekā Latvija līdz šim ir apņēmusies. Tāpat tikšot ierakstīts, ka reģionālās reformas pašvaldībām netiks uzspiestas.

Svarīgākais