Gripai pirmais upuris

© F64

Ar gripas radītām komplikācijām miris pirmais šīs gripas sezonas pacients. Viņš bija vecumā no 50 līdz 59 gadiem un pret gripu nebija vakcinēts.

Slimību profilakses un kontroles centrā apliecina, ka nāves gadījums ir reģistrēts, taču sīkāka informācija par pacientu nav izpaužama. Pacientam bija hroniskas slimības, kas arī ir viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc cilvēkiem, saslimstot ar gripu, tā var noritēt smagi un pat ar letālām sekām. Riska faktori smagai gripas norisei vai nāves gadījumiem ir hroniskas slimības – visbiežāk asinsrites sistēmas, elpošanas slimības, diabēts, kā arī aptaukošanās, audzēji un infekcijas.

Pagājušajā nedēļā ģimenes ārstu praksēs, kuras piedalās gripas izplatības novērtēšanā, reģistrēti seši klīniski apstiprināti gripas gadījumi, bet slimnīcās ievietoti deviņi pacienti, no tiem trīs cilvēkiem bija gripas izraisīta pneimonija. Kopš gripas sezonas sākuma slimnīcās ievietoti 20 gripas pacienti, tajā skaitā ar gripas komplikāciju – pneimoniju. Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā pagājušajā nedēļā izmeklēti 112 analīžu paraugi un no tiem gripas vīruss atklāts 17 pacientiem, visiem noteikts A tipa gripas vīruss. Pacienti ir dažāda vecuma, tostarp bērni vecumā līdz četriem gadiem, kā arī vecāka gadagājuma – virs 65 gadiem.

«Kopumā gripas aktivitāte pašlaik vērtējama kā zema, tomēr gripas saslimšanas gadījumu skaitam ir tendence pieaugt,» norāda Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste Anete Jansone. Pašlaik saslimstības līmenis ir 5,9 gripas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Pagājušajā nedēļā pieaugusi arī saslimstība ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Plašāka gripas izplatība prognozējama janvāra beigās.

Par zemu gripas izplatību ziņo arī citas Eiropas valstis (25 no kopumā 30), bet vairākas valstis ziņojušas par pieauguma tendenci, un Izraēla informējusi par epidēmiskā perioda sākumu. Četras valstis – Somija, Izraēla, Nīderlande un Turcija – ziņo par vidēju gripas intensitāti, trīs – par lokālu, viena (Nīderlande) – par reģionālu un sešas – par gripas plašu ģeogrāfisku izplatību. Arī Eiropā šosezon dominē A tipa gripas vīruss.



Latvijā

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".