Koķis atstājis darbu iekšlietu sistēmā

Bijušais valsts aģentūras "Materiālās rezerves" direktors Valērijs Koķis februāra sākumā atstājis darbu iekšlietu sistēmā, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis Mareks Matisons.

Pagājušā gada vidū Koķa vadītās "Materiālās rezerves" tika apvienotas ar Iekšlietu īpašumu valsts aģentūru, izveidojot jaunu iestādi - Nodrošinājuma valsts aģentūru. Par tās vadītāja pienākumu izpildītāju tika iecelts Raimonds Bluķis, kuru vēlāk apstiprināja arī jaunās aģentūras direktora amatā. Savukārt Koķis nonāca Nodrošinājuma valsts aģentūras Nekustamo īpašumu nodaļas sektora vadītāja amatā, kuru šā gada 5.februārī viņš atstāja.

Kā norādīja Matisons, kopš pērnā novembra līdz šā gada februārim Koķis slimojis, bet pēc viņa atgriešanās darbā Nodrošinājuma valsts aģentūra izdevusi rīkojumu par valsts civildienesta attiecību izbeigšanu ar Koķi. Viņa iepriekšējā darba vieta - "Materiālās rezerves" - bija likvidēta, bet Koķis nevēlējās turpināt darbu citā viņam piedāvātajā amatā, izvēloties izbeigt valsts civildienesta attiecības, paskaidroja IeM preses pārstāvis. Oficiāli pēdējā darba diena Nodrošinājuma valsts aģentūrā Koķim bija 5.februārī.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja pats Koķis, ar šā gada 1.janvāri Nodrošinājuma valsts aģentūrā vienkārši notikusi štatu samazināšana, taču viņš tikmēr esot slimojis. Februāra sākumā atgriežoties darbā pēc ceļa operācijas, Koķis konstatējis, ka viņa amata vieta ir likvidēta. "Respektīvi, manu amatu likvidēja un es pēc štatu samazināšanas atstāju aģentūru. Es sapratu, ka likvidēja ar 1.janvāri, bet es biju uz slimības lapas, un [..], kad es atnācu no slimības lapas, mans amats bija likvidēts."

Šā gada sākumā Koķim gan esot piedāvāts vēl kāds cits amats patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki". Tomēr Koķis uzskata, ka tas neesot atbildis viņa iegūtajai izglītībai. Turklāt Koķis arī nav sapratis, kāpēc par šo amatu, kura pakļautībā ir tikai sētnieks un elektriķis, viņam piedāvāts maksāt 800 latus mēnesī. "Analoģiskā amatā, teiksim, cilvēkam, kurš atbild par Iekšlietu ministrijas ēku, alga ir 450 latu, un man nezin kāpēc piedāvāja 800 [latus], un es nevarēju saprast, kā tas ir," aģentūrai LETA sacīja Koķis. Līdzšinējā amatā Nodrošinājuma valsts aģentūrā viņš esot saņēmis ap 1100 latu mēnesī.

Aizvadītā gada septembrī pašreizējais Nodrošinājuma valsts aģentūras direktors Bluķis aģentūrai LETA atklāja, ka saistībā ar Koķa lēmumiem, ieņemot "Materiālo rezervju" direktora amatu, ir ierosinātas vairākas dienesta pārbaudes, kas saistītas ar līdzekļu izlietojumu. Sīkāk šīs pārbaudes Bluķis toreiz nekomentēja.

Kā šonedēļ noskaidroja aģentūra LETA, abās pret Koķi rosinātajās pārbaudēs jau pieņemti ir lēmumi, taču tie pārsūdzēti un piemērotie disciplinārsodi nav stājušies spēkā, tāpēc Iekšlietu ministrija šos sodus neatklāj. Viens lēmums pārsūdzēts ministrijā, otrs - administratīvajā tiesā. Aģentūrai LETA zināms, ka viens no disciplinārsodiem paredzēja samazināt Koķa atalgojumu par 20% un šis lēmums tika pieņemts pērn vasarā pēc "Materiālo rezervju" likvidēšanas.

Koķis uzskata, ka šīs dienesta pārbaudes bijušas nepamatotas, tāpēc arī viņš pārsūdzējis pieņemtos lēmumus. "Mani jau tur pievilka klāt. Tur bija citas atbildīgas personas, kas varbūt kaut ko arī bija tur ne sevišķi korekti ievērojušas, bet, kā jau valsts pārvaldē, manā gadījumā visu vainu centās uzlikt uz..."

Kā ziņots, Koķis ir izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) vīrs. Par "Materiālo rezervju" vadītāju viņš tika iecelts 2008.gada sākumā, bet tagad Koķis kļuvis par bezdarbnieku un vēl nav izdomājis, kur varētu strādāt nākotnē.