Pirmie bēgļi Latvijā varētu ierasties februārī

© scanpix

Pirmos patvēruma meklētājus no Grieķijas uz Latviju varētu pārvest februārī, šorīt Latvijas Radio stāstīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) direktora vietniece Maira Roze.

Pēc Rozes vārdiem, 18.janvārī robežsardzes pārstāvji dosies uz Grieķiju un sāksies process, lai atlasītu patvēruma meklētājus, "nevis laimes meklētājus". Visdrīzāk bēgļi Latvijā varētu ierasties februārī.

Roze atzina, ka Latvija bēgļiem vienmēr ir bijusi tranzītvalsts - lai arī mūsu valstī ticis prasīts patvērums, tomēr viņi mērķējuši doties citviet. Savukārt ar patvēruma meklētājiem, kuri tiks atvesti uz Latviju, būšot citādi, jo cilvēki jau konkrēti zinās, kur un uz kādiem nosacījumiem viņi brauc.

Valsts palīdzība integrēties šoreiz bēgļiem ir paredzēta daudz būtiskāka nekā iepriekš, tāpēc Roze domā, ka šoreiz atbraukušajiem cilvēkiem Latvija nākotnē varētu kļūt par mītnes valsti.

Tāpat tiekot domāts par drošības palielināšanu Muceniekos, piemēram, tur ir divas tukšas baraku tipa ēkas, kurās nākotnē varētu tikt izvietotas robežsardzes struktūras, kas vairotu drošības sajūtu.

Latvija šogad grasās uzņemt kopumā 531 bēgli no bēgļu centriem Itālijā un Grieķijā.