Bite negrasās aizlidot

© Bite.lv

Lai gan drīzumā mainīsies mobilā sakaru operatora Bite īpašnieks, iesāktie darbi Latvijā turpināsies – līdz 2016. gada jūnijam 4G pārklājumu plānots nodrošināt 90% Latvijas teritorijas, soli pa solim aptverot plašāku teritoriju, koncentrējoties uz tīkla kvalitāti un ātrumu.

Investīciju fonds Mid Europa Partners un privāto investīciju uzņēmums Providence Equity Partners pirms trim nedēļām beidzot atklāja to, par ko tehnoloģiju speciālisti baumoja jau sen, proti, ir uzsākts vienošanās process, saskaņā ar kuru Providence no Mid Europa pārņems Bité Finance International BV (BITE Grupa). Darījumu paredzēts pabeigt šā gada pirmajā ceturksnī. Darījuma summa gan netiek atklāta.

«Providence Equity Partners ir ļoti nopietns spēlētājs. Viņi nav investīciju fonds, kam pieder fermas, dzelzceļi, lielveikali, tas ir 50 miljardu ASV dolāru liels fonds, kam pieder telekomunikāciju un mediju uzņēmumi. Viņi ir ieinteresēti nākotnē un vēlas investēt Baltijas valstīs,» teica Bite Latvija valdes priekšsēdētājs Freds Renčaks.

4G tīkla attīstības investīcijas, pēc F. Renčaka teiktā, ir aptuveni 20 miljonu eiro. Tā kā šobrīd Bite 4G tīkls pārklājot 70% Latvijas teritorijas, tad līdz 90% sasniegšanai vairs nav atlicis daudz.

Lai gan Latvijā vēl ir vietas, kur nav pieejams ceturtās paaudzes mobilā interneta tīkls, lietotāji jau ir sākuši ausīties par 5G. Bite tīkla galvenais inženieris Gints Butens gan ir visai skeptiski noskaņots par šīs tehnoloģijas ieviešanu Eiropā tuvākajos gados. «Tas nav jautājums par tehnoloģiju, jo tās attīstās ļoti strauji, bet gan par brīvām frekvencēm. Visticamāk, tuvākajos desmit gados šis jautājums netiks atrisināts. Pieļauju, ka Eiropā, arī Latvijā, 5G tīkls varētu sākt darboties 2025. gadā,» prognozēja G. Butens.

Tendences Bite tīklā

• 60% no datu plūsmas Bite tīklā aizņem video, 2019. gadā datu plūsma varētu sasniegt 90%

• Kopš 4G ieviešanas 2015. gada maijā Bite klientu datu lietojums palielinājies četras reizes

• Vidējais lejupielādētā faila lielums Bite tīklā kopš 2010. g. pieaudzis divas reizes



Svarīgākais