Jānis Vaišļa operāciju nesagaida

© F64

Jānis Vaišļa pagājušo otrdien agri no rīta devās uz Berlīni, par to saviem draugiem un līdzcilvēkiem paziņojot sociālajā tīklā Facebook.

«Uz Berlīni,» skanēja Jāņa ieraksts kā atbilde cilvēkiem, kuri taujāja, kad viņš dosies uz slimnīcu. «Brauc atpakaļ vesels!» «Spēku un veselību, un gaidām mājās!» «Būs labi, turies!» Daudz labu ceļavārdu un cerības no paziņām un pat nepazīstamiem cilvēkiem.

Diemžēl cīņu ar reto un smago slimību Jānis Vaišļa zaudēja. Nesagaidot operāciju, viņš klīnikā Berlīnē Vācijā naktī uz sestdienu nomira, apstiprināja Jāņa draugs uzņēmējs Māris Gailis. Līdz tam bija cerība Jāni glābt, un neviens nepadevās un neļāvās domām, ka tas var neizdoties. Draugi, ģimene un viņa atbalstītāji darīja visu, ko varēja, lai Jāņa dzīvību glābtu, taču slimība izrādījās stiprāka. Pateicoties sabiedrības un draugu atbalstam, Jāņa sirds transplantācijai īsā laikā tika savākti nepieciešamie 120 000 eiro. Par šīs naudas izlietojumu jālemj Jāņa ģimenei, visticamāk, nauda tiks novirzīta labdarībai.

Pēdējās savas dzīves dienas Jānis pavadīja slimnīcā, kur viņam veica dažādas pārbaudes. Viņš, neraugoties uz smago stāvokli, jokoja un sociālajos tīklos ievietoja arī pāris fotogrāfiju no slimnīcas. Vienā no tām Jānis brauc uz pārbaudēm liftā, bet otrā (uzņemta tikai dienu pirms nāves) nofotografējis slimnīcas pusdienas – makaronu radziņus ar Boloņas mērci. Tagad tur rindojas līdzjūtības un piemiņas ieraksti.

Ziņa par ziedojumu vākšanu Jāņa dzīvības glābšanai bija negaidīta, var teikt, tikpat negaidīta kā pati slimība, ko atklāja nesen, bet kura, strauji progresējot, paspēja nodarīt lielu ļaunumu sirdij. Sirds problēmas Jānim atklāja ikgadējās veselības pārbaudes laikā, saslimšana nāca pēkšņi. Slimības cēloni apstiprināja Anglijā veiktās pārbaudes. Sirds amiloidozi izraisīja vielas, kas nogulsnējas sirds muskulī, radot sirdsdarbības traucējumus un izraisot neārstējamu sirds mazspēju, kuras rezultātā iestājas nāve. Slimību varēja ārstēt ar kaula smadzeņu transplantāciju, taču, lai to izdarītu, vispirms bija jāveic sirds transplantācija, jo citādi sirds var pārstāt pukstēt un neizturēt terapiju. Tāda arī bija ārstējošo ārstu doma – veikt sirds transplantāciju, mēģinot atrast donora orgānu Vācijā, pēcāk veikt kaula smadzeņu transplantāciju. Jānis bija uzņemts arī Latvijas transplantācijas sarakstā, taču dažu nedēļu laikā atrast orgānu pārstādīšanai praktiski nav iespējams. Cerība bija Vācija slimnīca. Diemžēl slimība izrādījās stiprāka.

Izsakām līdzjūtību Jāņa Vaišļas ģimenei un tuviniekiem.



Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais