Gripas vakcīnas atkal ir

© F64

Kompensējamo zāļu sarakstā no ceturtdienas atkal ir iekļauta gripas vakcīna, un aptiekām ir tiesības to izplatīt mazumtirdzniecībā pret kompensējamo zāļu recepti, savukārt pacientiem tā ir pieejama ar valsts noteikto kompensācijas apmēru.

Jau pašlaik aptiekas visas pieejamās devas ir paņēmušas (kopumā ap 600 devu), bet izplatītājs drīzumā plāno jaunu vakcīnu piegādi, Neatkarīgajai pavēstīja Nacionālajā veselības dienestā. Gripas vakcīnām jābūt pieejamām arī ārstniecības iestāžu vakcinācijas kabinetos. Neatkarīgā rakstīja, ka valsts 50 procentu apmērā kompensē vakcināciju pret gripu šādām iedzīvotāju grupām, piemēram, iedzīvotājiem vecumā no 65 gadiem, cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām un citiem. Savukārt 100 procentu apmērā gripas vakcinācija tiek nodrošināta bērniem vecumā no 6 līdz 24 mēnešiem, bērniem līdz 18 gadiem, kas pieder noteiktām veselības riska grupām. Sīkāka informācija jājautā ģimenes ārstam. Gripas vakcīnas šajā sezonā straujāk beidzās visā Eiropā, kas varētu būt saistīts ar lielāku pieprasījumu. Vakcīnas tiek ražotas noteiktai sezonai, ņemot vērā prognozēto gripas tipu izplatību, un tām ir salīdzinoši īss derīguma termiņš.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.