Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Kurzemes piekrastē desantēsies ASV kājnieki

© Scanpix

Iespējamais iemesls baumām par svešas valsts karabāzes celtniecību Kurzemes piekrastē ir šogad plānotie vērienīgie mācību manevri ar ASV karaspēka piedalīšanos.

Mācību nodrošināšanai plānots būvēt speciālu ceļu līdz jūrai, taču nav saprotams, kādēļ Aizsardzības ministrijai (AM) ir nepieciešams pārņemt šo teritoriju savā īpašumā. Baumas par to, ka amerikāņi iepērk zemi un kaut kur būvēs savu armijas bāzi, acīmredzot paklīda pēc tam, kad AM veica nekustamo īpašumu apmaiņas darījumu ar valstij piederošo uzņēmumu Latvijas valsts meži.

Aizsardzības ministra biroja vadītājs Airis Rikveilis Neatkarīgo informē, ka zemesgabals līdzās Zemessardzes šaušanas poligonam Medņi Ventspils novadā pārņemts militāru mācību vajadzībām; tas iemainīts pret ministrijai piederējušiem īpašumiem citviet Latvijā. Vēlāk jaunuzbūvēto ceļu uz jūru varēs izmantot arī Ventspils novada pašvaldība. Ceļa būvniecība jutīgajā piejūras teritorijā saskaņota ar Vides ministriju.

"Bet nav nekādu plānu par bāzes būvniecību," apgalvo ministrijas pārstāvis. Tāpat šīs aktivitātes neesot saistītas ar ASV pretgaisa aizsardzības vairoga būvēšanas plāniem, kuru dēļ attiecībās ar Krieviju pašlaik atjaunojusies aukstā kara retorika.

Jāatgādina, ka pērn Ventspilī vairākas dienas atradās ASV flotes spēcīgākais ierocis – raķešnesējs Forrest Sherman, kura kaujasspēja sniedzas pat stratosfērā. Šī vizīte zīmīgi sakrita ar drīzo paziņojumu par ASV pieejas maiņu aizsardzības vairoga būvniecībā – ar kuģu palīdzību padarot to mobilāku, nekā ļautu stacionāras karabāzes. Tas liek domāt, ka pēdējā laika draudzības vizītēm Baltijas jūrā tomēr ir lietišķāks mērķis par pārtikas rezervju papildināšanu un mūsu bērnu namu iemītnieku aicināšanu uz klāja.

Kurzemes piekrastē šogad plānotas vairākas militārās mācības. Vienās no tām kopā ar Latvijas armijas sauszemes spēkiem un Zemessardzi piedalīsies ASV Jūras spēku vienība. Vēstniecība apstiprina, ka jau jūnijā ASV bruņoto spēku vadībā notiks ikgadējās mācības BALTOPS. Savukārt nākamajās mācībās, kas notiks rudenī, piedalīsies ASV sauszemes spēki.

Ministrijas pārstāvis A. Rikveilis stāsta, ka ar pašvaldībām – novada domi un pilsētu – šie plāni esot saskaņoti. Detalizētāka informācija gan netiek sniegta – militārs noslēpums. Arī Ventspils domes kancelejā reģistrētā vēstule ir konfidenciāla. Savukārt ar novada amatpersonām armijnieki tikušies klātienē, un, kā noskaidrojis mērs Aivars Mucenieks, "viņi te desantu metīs ārā".