NATO centra vadītājs: Esam pietiekami tālu no kodolkara draudiem

© F64

Mēs esam pietiekami tālu no kodolkara draudiem, lai varētu gulēt mierīgi, bet tas, ka pie nepareiziem soļiem šie draudi varētu tuvoties, ir acīmredzami, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts.

Kā vienu no šiem soļiem viņš minēja iespējamu ķēdes reakciju, ja, piemēram, Irāna iegūst konkrētu kodoltehnoloģiju. "Tam sekotu ķēdes reakcija un pie tā, kā attiecības reģionā ir saasinājušās, tā būtu bīstama situācija," teica Sārts.

Komentējot Ziemeļkorejas apgalvojumus, ka tā pirmo reizi veiksmīgi izmēģinājusi ūdeņraža bumbu, Sārts skaidroja, ka šobrīd izskatās, ka nav izmēģināta ūdeņraža bumba, bet noticis Ziemeļkorejas rīcībā jau esošas atombumbas tehnoloģijas izmēģinājums. "Viņi mēdz noblefot, bet tas, ka viņi mēģina to iegūt, ir skaidrs," norādīja eksperts.

Sārts uzskata, ka notikušais, visdrīzāk, saistīts ar kādu iekšēju procesu, kuru rezultātā viņiem bija nepieciešams šāds skaļš paziņojums. "Šobrīd kādu ārēju kairinājumu, kāpēc tas būtu bijis nepieciešams, ir grūti saskatīt," viņš skaidroja.

Sārts gan atzina, ka, protams, šādas darbības nepadara situāciju Tuvajos Austrumos stabilāku un rada papildu spriedzi.