Gripa: no trim vakcīnām nav nevienas

© F64

Latvijā nav pieejama neviena no kompensējamo zāļu sarakstā iekļautajām trīs gripas vakcīnām – viena farmācijas firma vispār nav piegādājusi vakcīnas un lūgusi izslēgt tās ražojumu no kompensējamo zāļu saraksta, savukārt divu citu zāļu ražotāju vakcīnas jau izbeigušās. Veselības ministrija skaidro, ka gripas vakcīnu krājumu izsīkuši arī Eiropā, bet situācija Latvijā tiek risināta, atļaujot ievest un pagaidām par maksu izplatot Latvijā nereģistrētu, bet to pašu ražotāju gripas vakcīnu.

Gripas vakcīnas krājumu izbeigšanās Latvijas situācija ir interesanta tāpēc, ka Latvijā ir visā Eiropā vismazākais iedzīvotāju īpatsvars, kas vakcinējas pret gripu. Tas nesasniedz pat vienu procentu. Ap trim procentiem vakcinācijas līmenis ir iedzīvotājiem, kas vecāki par 65 gadiem. Tieši seniori, cilvēki ar hroniskām saslimšanām un grūtnieces gripas vakcīnu var saņemt ar 50 procentu atlaidi, savukārt bērniem līdz divu gadu vecumam to nodrošina bez maksas. Ņemot vērā iepriekšējo gripas sezonu saslimšanas smagās komplikācijas, riska grupām – un tās ir tieši tie cilvēki, kuriem valsts piedāvā potēties par mazāku samaksu – atbildīgie valsts dienesti silti iesaka vakcinēties. Taču tagad šī valsts kompensācija ir tikai teorētiska, jo nav reāli pieejama neviena no vakcīnām, kuras ir reģistrētas kompensējamo zāļu sarakstā, un tikai tādas, kuras ir šajā sarakstā, valsts drīkst kompensēt.

Kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļautas trīs gripas vakcīnas – Glaxo Group ražotās Fluarix, Abbott ražotās Influvac un Sanofi ražojums Vaxigrip, Neatkarīgajai stāsta Zāļu valsts aģentūrā (ZVA). Latvijas zāļu reģistrā pēc aktīvās vielas vaccinum influenzae jeb gripas vakcīna ir atrodami 44 ieraksti, tomēr lielākā daļa no tām ir Eiropā centralizēti reģistrētās vakcīnas, kas Latvijā šobrīd netiek izplatītas. «Tā kā jau decembrī vairs nebija pieejamas Latvijā reģistrētās vakcīnas, Zāļu valsts aģentūra pēc lieltirgotavas iesnieguma izsniedza atļauju Latvijā nereģistrētu vakcīnu izplatīšanai,» apstiprina ZVA speciāliste Egita Diure. Tās ir tādas pašas vakcīnas, kādas ir reģistrā, tikai saražotas citas valsts tirgum ar zāļu aprakstu un lietošanas instrukciju citā valodā. E. Diure norāda, ka vakcinācijas kabinetos šai vakcīnai jābūt pieejamai, bet tikai par pilnu samaksu, jo šī vakcīna nav iekļauta kompensējamo zāļu sarakstā.

Kā izveidojusies situācija, ka nav pieejama neviena no trim valsts kompensētām vakcīnām pret gripu, skaidro Nacionālā Veselības dienesta speciāliste Māra Āboliņa: «Šogad Latvijas zāļu lieltirgotavām piegādi nav veikusi viena no firmām, kas ražo vienu no pretgripas vakcīnām. Firma par to mūs informēja un lūdza konkrēto vakcīnu izslēgt no saraksta. Cita firma attiecīgi ir spējusi nodrošināt lielāku vakcīnu daudzumu, nekā sākotnēji plānots, un daļa pacientu, kuriem pienākas valsts kompensēta pretgripas vakcīna, ir izmantojuši šo iespēju, taču arī šīs vakcīnas ir beigušās.» Neatkarīgā noskaidroja, ka gripas vakcīnu nav piegādājis Glaxo un lūdzis to no saraksta izslēgt, savukārt Sanofi piegādājis vairāk – arī šīs vakcīnas jau izlietotas. Izlietotas ir arī ražotāja Abbott vakcīnas, kuras bija piegādātas plānotajā apjomā.

Iedzīvotājiem pašlaik ir iespējams vakcinēties, nesaņemot valsts kompensāciju (maksa ir atšķirīga, bet ap 6–9 eiro), un NVD uzsācis sarunas ar ražotāju, lai iekļautu vakcīnu kompensācijas sarakstā. Precīzi prognozēt, kad tas notiks, NVD nevar, savukārt Veselības ministrijā saka: tas ir tuvāko dienu jautājums.

«Vakcīnu ražotāji, plānojot ražošanas apjomus, vadās pēc iepriekšējā gada pieprasījuma. Tā kā pretgripas vakcīna ir derīga tikai vienai sezonai, apjoms tiek aprēķināts bez liekām rezervēm, un, ja kāds pēkšņi nepiegādā savu vakcīnu, pārējiem ir ierobežotas iespējas nosegt šo iztrūkumu,» skaidro M. Āboliņa. Gripas vakcīnu gadījumā nav arī iespējams veidot vakcīnu uzkrājumus, jo šīs vakcīnas ir derīgas tikai vienu sezonu un neizmantotās vakcīnas pēc derīguma termiņa beigām jāizmet. 2014. gadā valsts daļēji vai pilnībā kompensēja vakcinēšanu pret gripu gandrīz 15 000 pacientu.

Saslimstība ar gripu

• Saslimstība ar gripu Latvijā pieaug, un jau reģistrēti pirmie 13 gripas saslimšanas gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) dati. Tomēr kopš sezonas sākuma pagājušā gada oktobrī tiek novērota zema gripas aktivitāte. Aizvadītajā nedēļā ambulatorajās iestādēs, kuras piedalās gripas monitoringā, gripas gadījumi netika reģistrēti. Savukārt Rīgā slimnīcā ievietoti divi pacienti, viens no viņiem ar gripas izraisīto pneimoniju.

• Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs laboratorijā pagājušajā nedēļā noteikti trīs A tipa gripas vīrusi. Kopš sezonas sākuma pacientu paraugos laboratoriski noteikti 13 gripas vīrusi – vienpadsmit A tipa un divi B tipa gripas vīrusi. Plaša gripas izplatība šajā sezonā gaidāma ap janvāra vidu, prognozē epidemiologi.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.