VDI sadarbībā ar KNAB plāno nākotnē novērst iespējamu korupcijas risku inspekcijā

Valsts darba inspekcija (VDI) sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) plāno sadarboties, lai turpmāk novērstu iespējamas dažādu VDI amatpersonu prettiesiskas un korumpētas darbības, aģentūru LETA informēja Labklājības ministrijā (LM).

Runājot par KNAB sākto kriminālprocesu par kādas VDI amatpersonas iespējamajām prettiesiskajām darbībām saistībā ar kukuļa pieņemšanu, inspekcijā jau veikta iekšējā pārbaude, kurā tika izvērtēts, vai tā nav sistēmas vaina un vai ir bijusi pietiekoša kontrole no reģionālās vadības puses.

Līdzšinējās pārbaudes liecina, ka tas ir bijis tikai viens gadījums un sistēma kopumā darbojas, taču vēl nav saņemti dokumentāli apstiprinājumi par konkrēto gadījumu no KNAB, informēja LM.

Taču jau tagad VDI vadība ir pārrunājusi ar KNAB iespēju apmācīt un izglītot VDI darbiniekus par korupcijas riskiem, to identificēšanu un VDI darbinieku rīcību iespējamo koruptīvo darbību gadījumā. Tāpat plānots izveidot tiešu saikni ar KNAB, kur VDI norīkoti koordinatori varēs ziņot birojam par darba inspekcijas inspektoru iespējamām koruptīvām darbībām, kā arī par tiem gadījumiem, kad ir notikuši kukuļdošanas mēģinājumi, lai ietekmētu VDI darbinieku rīcību.

VDI direktors Arnis Luhse uzskata, ka VDI kā uzraugošai un kontrolējošai iestādei sabiedrības uzticība ir ļoti nozīmīga. Tādēļ situācijās, kad tiks konstatēti un pierādīti darbinieku korupcijas gadījumi, no VDI vadības puses iecietības nebūs. Viņa plānos ir ieviest sistēmu, kas mazinās korupcijas riska situācijas darba inspekcijā.

Jau ziņots, ka KNAB sācis kriminālprocesu par kādas VDI amatpersonas iespējamajām prettiesiskajām darbībām saistībā ar kukuļa pieņemšanu.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka Latgales reģionālās VDI vecākais inspektors, veicot pārbaudi 2009.gada novembrī kādā privātā komercuzņēmumā, konstatēja darba drošības pārkāpumus. Izmeklēšanā noskaidrots, ka VDI amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli, pieņēmusi kukuli 130 latu apmērā, lai uzņēmumam netiktu piemēroti administratīvie sodi. Pēc kukuļa pieņemšanas VDI amatpersona tika aizturēta Daugavpilī 2010.gada 19.janvārī, aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Amatpersonai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums pildīt amata pienākumus, aizliegums tuvoties konkrētai personai un aizliegums izbraukt no valsts.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Dienvidu iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo, 1991. gadā dzimušo Olitu Šķēli, kura 14. oktobrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīves vietas Olainē, Stacijas ielā 36 un līdz šim brīdim sievietes atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais