NODOKĻU IZMAIŅAS: Gada gaidītie ieguvumi un neizbēgamie zaudējumi

© Scanpix

Nodokļu izmaiņas šogad skars gandrīz katru Latvijas ģimeni – daļai strādājošo pieaugs atalgojums, taču vienlaikus dārgāk ir jāmaksā par degvielu un no 1. jūlija arī par apsaimniekošanas pakalpojumiem daudzdzīvokļu namos.

Minimālās algas saņēmējs, kura apgādībā ir viens bērns, šogad uz rokas saņems par apmēram 9,20 eiro mēnesī vairāk nekā pērn, savukārt 800 eiro atalgojuma pelnītājam ar vienu apgādībā esošu bērnu nodokļa izmaiņu rezultātā maciņā paliks vien par 2,30 eiro vairāk, liecina Neatkarīgās aprēķini. Toties gada otrajā pusē daudzdzīvokļu namos dzīvojošajiem jārēķinās ar apsaimniekošanas maksas pieaugumu, ko izraisīs pievienotās vērtības nodokļa (PVN) piemērošana, kas daļā gadījumu noēdīs niecīgo ieguvumu no nodokļu izmaiņām. Savukārt auto īpašniekiem jārēķinās ar degvielas nodokļu un tehniskās apskates izmaksu kāpumu. Vieglā automašīna, kas mēnesī patērē apmēram 50 litrus benzīna, šogad īpašniekam izmaksās aptuveni par 22 eiro vairāk nekā tad, ja nebūtu ieviestas akcīzes nodokļa izmaiņas un mainīts Ceļu satiksmes drošības dienesta cenrādis.

Lielāka alga tikai daļai

Minimālā alga šogad būs par 10 eiro lielāka nekā pērn, sasniedzot 370 eiro mēnesī. Šīs izmaiņas varētu skart apmēram 22,7% strādājošo Latvijā, jo tieši tik daudz darba ņēmēju, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pērn trešajā ceturksnī saņēma minimālo vai zemāku atalgojumu. Algas pieaugums šogad paredzēts arī policistiem, ugunsdzēsējiem, ieslodzījumu vietu darbiniekiem, mediķiem, Nodarbinātības valsts aģentūras, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Tiesībsarga biroja, Valsts kontroles un Valsts probācijas dienesta darbiniekiem, kā arī Ministru prezidentam, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem un Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem. Tikai atšķirībā no policistiem un ugunsdzēsējiem, kuriem bruto alga varētu palielināties par apmēram 100 eiro mēnesī, valsts augsto amatpersonu mēnešalga būs par 600 līdz 700 eiro lielāka nekā pērn. Taču joprojām nav skaidrs par pedagogu algām, kurām vajadzētu mainīties 1. septembrī.

Ministru un Saeimas amatpersonu algu pieaugums vismaz pagaidām nebūs tik liels, lai tām šogad būtu jāmaksā solidaritātes nodoklis. Par šā jaunā nodokļa maksātāju strādājošais kļūs tad, ja tā ienākumi gadā pārsniegs 48 600 eiro, tas ir, apmēram 4050 eiro mēnesī. Ministru prezidentam šogad algā pienākas 3771 eiro, ministriem – 3580 eiro, parlamentārajiem sekretāriem – 2777 eiro. Taču, tā kā Ministru kabineta locekļiem, ministriem, parlamentārajiem sekretāriem, Saeimas komisiju un frakciju vadītājiem un deputātiem algu nosaka, atbilstoši mēneša vidējās darba samaksas apmēram, kas noapaļots pilnos eiro, piemērojot noteiktu koeficientu, tad, augot vidējam atalgojumam valstī, palielināsies arī šo amatpersonu atalgojums.

Neatkarīgi no algas lieluma uz visiem strādājošajiem attieksies 10 eiro atvieglojuma palielinājums par apgādībā esošu personu, kas faktiski gan nozīmē tikai par 2,30 eiro lielāku summu uz rokas. Diemžēl vienlaikus ir samazināts personu loks, uz ko attieksies atvieglojums – turpmāk to vairs nepiemēros par darba ņēmēja nestrādājošu laulāto un vecākiem.

No auto īpašniekiem plēsīs vairāk

Šogad nodokļu un izmaksu pieaugums skars arī transporta nozari. Kopš pirmās janvāra dienas ir palielināta akcīzes nodokļa likme degvielai. «Pozitīvā ziņa – prognozēts, ka arī 2016. gada sākumā naftas cenas saglabāsies zemas,» Neatkarīgajai uzsvēra SEB bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis.

Tāpat vairāk nekā pusmiljonam transportlīdzekļu īpašnieku nākamgad būs dārgāka auto tehniskā apskate. Cenas par auto tehnisko apskati palielināsies par 3,61 eiro, veicot pamata apskati, un 1,98 eiro atkārtotas apskates gadījumā. Arī autovadīšanas tiesību iegūšana maksās dārgāk, jo ir palielināta maksa par vadīšanas eksāmenu kārtošanu.

Dzīvokļa rēķini var kāpt

Dārgāk nāksies maksāt arī par dzīvokli, jo no 1. jūlija dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumiem piemēros PVN. Dzīvokļa rēķinu tas varētu paaugstināt par apmēram 5 līdz 10 eiro mēnesī.

E. Rudzītis gan norāda, ka no šā gada 1. janvāra dabasgāzes cena par 2% zemāka ir gāzes plīts lietotājiem (aptuveni 380 tūkstošiem mājsaimniecību) un par 4% – gāzes apkures lietotājiem (vairāk nekā 50 tūkstošiem mājsaimniecību). Ņemot vērā, ka dabasgāzes cena piesaistīta iepriekšējo 9 mēnešu mazuta un dīzeļdegvielas kotācijai, pašreizējās zemās naftas cenas ļauj prognozēt, ka dabasgāzes tarifu samazinājums gaidāms arī 2016. gada otrajā pusgadā. Tāpat 2016. gadā maksa par ūdens piegādi un kanalizāciju palielināsies vairākās pilsētās un novados (Alūksnē, Salacgrīvas novadā, Kandavā un Kandavas novadā u.c.). Vairākās Latvijas pilsētās un novados šogad palielināsies arī sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifi.

Uz labumiem vēl jāgaida

Ne visas iedzīvotājiem izdevīgās 2016. gada nodokļu izmaiņas mājsaimniecības izjutīs jau šogad. Piemēram, ieguvumu no diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanas mazo algu saņēmēji reāli izbaudīs tikai 2017. gadā, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestam (VID) gada ienākumu deklarāciju. Jaunā kārtība paredz, ka strādājošajiem, kuru darba alga ir mazāka nekā 1000 eiro mēnesī, 2016. gadā atkarībā no viņu algas lieluma pienāksies paaugstināts neapliekamais minimums. Sākot ar šo gadu, attaisnotajos izdevumos varēs iekļaut arī bērnu interešu izglītību. Arī šos izdevumus par 2016. gadu varēs atgūt 2017. gadā, iesniedzot VID gada ienākumu deklarāciju.

Ieguvums

1. janvāris

Minimālā alga + 10 eiro mēnesī

Algas pieaugums valdībai un Saeimas amatpersonām + 600 līdz 700 eiro mēnesī

Algas pieaugums ugunsdzēsējiem, policistiem + aptuveni 100 eiro mēnesī

Algas pieaugums mediķiem + 7%

Atvieglojums par apgādībā esošu personu + 10 eiro mēnesī

2010. gadā piešķirtās vecuma pensijas + 10,16 eiro mēnesī

Nekustamā īpašuma nodokļa bāzes pieauguma ierobežojums lauksaimniecības zemēm 10% apmērā

1. septembris

Algas pieaugums pedagogiem ?

Izdevumu pieaugums

1. janvāris

Solidaritātes nodoklis ienākumiem virs 48 600 eiro gadā 34,09% (t.sk. 23,59% – darba devējam, 10,5% – darba ņēmējam).

Akcīzes nodoklis degvielai + 0,01 līdz 0,03 eiro litrā

Akcīzes nodoklis smēķējamai tabakai + 2,51 eiro/kg

Akcīzes nodoklis cigāriem un cigarillām + 2,85 par 1000 gab.

Tehniskā apskate vieglajam auto + 20%

Vadīšanas eksāmens + 50%

Par uzņēmumam piederošu auto izmantošanu privātām vajadzībām + 1,7 līdz 3,3 eiro mēnesī

Nodokļa atvieglojumus nepiemēros par darba ņēmēja nestrādājošu laulāto un vecākiem 23%

1. marts

Akcīzes nodoklis alkoholiskajiem dzērieniem + 0,05 līdz 0,18 eiro litrā

1. jūlijs

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumu aplikšana ar PVN 21%

Akcīzes nodoklis cigaretēm + 2 eiro 1000 gab.



Latvijā

No nākamā gada valsts pensijas indeksējamo robežu varētu palielināt līdz 100% no iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, paredz valdībā atbalstītais likumprojekts, par kuru kopā ar nākamā gada budžeta pakotni vēl būs jālemj Saeimai.