Makšķernieki izglābj ledū ielūzušu bērnu

© F64

Vakar kāds desmit gadus vecs zēns vēlējies pārbaudīt ledu Vējupē, bet ielūzis, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Zēnu izglābuši tuvumā esošie makšķernieki. Puisim bija sākusies ķermeņa atdzišana. Pēc mediķu palīdzības saņemšanas, zēns tomēr varējis palikt mājās.

Kopumā vakar mediķi snieguši palīdzību deviņiem cilvēkiem, kuriem sākusies ķermeņa atdzišana. Divi gadījumi bijuši saistīti ar ielūšanu ledū, bet pārējie lielākoties bijuši saistīti ar pārmērīgu alkohola lietošanu un aizmigšanu uz zemes.

Piemēram, Zemgalē kāds 32 gadus vecs vīrietis alkohola reibumā gulējis uz zemes. Viņu atraduši garāmgājēji, tomēr ņemot vērā, ka vīrietis nav atbildējis uz jautājumiem, piesaistīti mediķi. Viņš nogādāts slimnīcā ar ķermeņa atdzišanu un alkohola toksisku darbību.

Aizvadītajā diennaktī NMPD mediķi devušies uz 1344 izsaukumiem, no tiem 261 bijis saistīts ar dažāda veida traumām.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.