LNB dāvinājumā no arhitekta Birkerta saņēmusi Gaismas pils skices

© F64

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) šajā gadā saņēmusi dažādus dāvinājumus, tostarp arhitekta Gunāra Birkerta personīgās bibliotēkas un arhīva materiālu dāvinājumus.

Kā liecina LNB informācija, pateicoties dāvinājumiem, bibliotēkas krājums kļuvis bagātāks un daudzveidīgāks par gandrīz 20 000 vienību - grāmatām, periodiskajiem izdevumiem, audiovizuālajiem materiāliem, retiem un vērtīgiem izdevumiem.

LNB jaunās ēkas autors arhitekts Birkerts bibliotēkai dāvinājis skices un citas radošā darba liecības, kopumā vairāk nekā 700 vienības, kas tagad papildina jau iepriekš no viņa saņemtos materiālus.

Viens no nozīmīgākajiem papildinājumiem LNB krājumam 2015.gadā ir saņemts Borisa un Ināras Teterevu fonda ziedojuma projektā. Projekta pirmajā gadā ir iegādāti 163 mākslas izdevumi - grāmatas un katalogi par izciliem pagātnes un mūsdienu mākslas meistariem - un 160 dokumentālās filmas par mākslu un māksliniekiem. Dāvinājums ir licis pamatus jaunai audiovizuālajai kolekcijai LNB krājumā.

Šajā gadā saņemti vairāki lielāki dāvinājumi no ārzemju latviešu organizācijām, apvienībām un privātpersonām. Brazīlijas Latviešu kultūras apvienība dāvinājusi LNB vairāk nekā 300 grāmatas un periodiskos izdevumus, tai skaitā latviešu izdevumus Dienvidamerikā. Saņemti arī dāvinājumi no Kanādas latviešu centra Toronto, Čikāgas Latviešu biedrības, Ņujorkas latviešu evaņģēliski luteriskās draudzes, Sidnejas Latviešu biedrības, Latviešu apvienības Austrālijā un Jaunzēlandē.

Plašākus grāmatu sūtījumus no personīgajām bibliotēkām LNB saņēmusi no Gunta Rapas un Bastjāņu ģimenes ASV, Andra Priedīša Kanādā.

Vērtīgus krājuma papildinājumus saņēmuši LNB speciālie krājumi - A.Kalniņa Mūzikas lasītavas krājums, Audiovizuālo materiālu krājums, Reto grāmatu un rokrakstu nodaļa, Konrāda Ubāna Mākslas lasītava, Sīkiespieddarbu krājums, Letonikas un Baltijas centrs un Nozaru literatūras centra krājums.