C hepatīta pacientiem medikamentus kompensēs pilnībā

© F64

No šodienas C hepatīta slimniekiem medikamenti tiks kompensēti 100% apmērā, kā arī HIV/AIDS pacientu ārstēšana tiks sākta agrākā slimības stadijā atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām.

Valsts turpmāk C hepatīta medikamentus līdzfinansēs 100% apmērā līdzšinējo 75% vietā. Pacienta līdzmaksājums ar 75% kompensāciju mēnesī sastādīja vidēji 300 eiro. Tik augsts līdzmaksājums bija nozīmīgs šķērslis, kādēļ pacienti nesāka terapiju vai to pārtrauca, norāda Veselības ministrija (VM).

Tāpat no šodienas tiek sākta HIV/AIDS pacientu ārstēšana agrākā slimības stadijā atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām. Ātrāka ārstēšanas sākšana nozīmēs gan labākus atveseļošanās rezultātus HIV inficētajiem, gan mazākus valsts izdevumus veselības aprūpei kopumā. Agrāka HIV ārstēšanas sākšana ir arī efektīvs profilakses pasākums, kas samazinās riskus sabiedrībai inficēties ar HIV.

Jau ziņots, ka no 2016.gada veselības nozarei piešķirti papildus 4,2 miljoni eiro, kas tiks novirzīti C hepatīta un HIV/AIDS pacientu ārstēšanas uzlabošanai.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.