Grāmatu izdevēji strīdas ar e-bibliotēku

Grāmatu izdevēji un biedrība "Ideju forums", kas veido interneta bibliotēku e-biblioteka.lv, nespēj rast kopēju valodu par grāmatu publiskošanu internetā un izmaksājamo atlīdzību.

Pašlaik "Ideju foruma" digitālajā bibliotēkā bez maksas lasāms vairāk nekā 6000 grāmatu, klausāmas vairāk nekā 1600 audio grāmatas, skatāmi aptuveni 400 videoieraksti un aptuveni 900 attēli. Katru dienu bibliotēkas krājums papildinās, un līdz gada beigām plānots apmeklētājiem piedāvāt 100 000 tekstuālās, video un audio informācijas vienību.

Šāda rīcība neapmierina grāmatu izdevējus, kas e-bibliotēku, par kuras pakalpojumiem nav jāmaksā, uzskata par draudu savai uzņēmējdarbībai. Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas (LGA) izpilddirektore Dace Pugača paziņojusi, ka "Ideju forums" pēc izdevēju pieprasījuma bibliotēkas ir izņēmis daļu LGA biedru grāmatu, tomēr ne visas, un asociācijas biedri ar šo daļējo risinājumu nav apmierināti.

"Pagaidām situācija nav atrisināta, un sadarbība nav iespējama, kamēr "Ideju forums" nemainīs savas darbības pamatprincipus šīs interneta vietnes izveidē, paredzot līguma atlīdzību grāmatas autoriem un mantisko tiesību turētājiem - izdevējiem, un ievietos grāmatas bez saskaņošanas," sacīja D. Pugača.

Biedrības "Ideju forums" e-bibliotēkas mārketinga vadītāja Liene Kupča biznesa paskaidrojusi, ka gadījumos, ja grāmatas izdevējs vai autors ir vēlējies, lai konkrēts izdevums nebūtu pieejams e-bibliotēkā, tas arī nekavējoties izdarīts atbilstoši iesniegtajiem sarakstiem.

"Mēs grāmatu izdevējus vairākkārt esam aicinājuši uz dialogu ar mērķi mūsu savstarpējās attiecības sakārtot un sadarboties uz abpusēji izdevīgiem noteikumiem. Atsevišķi izdevēji to ir novērtējuši un atsaukušies, jo novērtē digitālās platformas priekšrocības," skaidro L. Kupča.

Viņa uzsver, ka e-bibliotēka darbojas atbilstoši Bibliotēku likumam un atlīdzības par bibliotēkā lasītajām grāmatām tiek maksātas kā publiskais patapinājums.

"Pārsvarā gadījumu publiskā patapinājuma atlīdzības saņem darbu autori, nevis izdevēji, ja vien autors nav nodevis savas publiskā patapinājuma tiesības izdevējam. Diemžēl grāmatizdevēju nozares iekšējo domstarpību dēļ likumā nav paredzēts, ka drukāto darbu izdevēji varētu saņemt atlīdzību par publisko patapinājumu, kā tas ir mūzikas industrijā, kad ienākumi par dziesmu izmantošanu nonāk gan autoru, gan producentu maciņos," atzīst Kupča.

E-bibliotēkā reģistrēto lietotāju skaits kopš darba sākšanas pagājušā gada septembrī sasniedzis 40 000.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais