FKTK Apstiprina kredītiestādēm saistošus ieteikumus klientu identifikācijas jomā

© LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) izstrādājusi un apstiprinājusi kredītiestādēm saistošus ieteikumus klientu identifikācijas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska pārvaldības jomā.

FKTK apstiprinājusi ieteikumus kredītiestādēm sadarbībai ar trešajām personām potenciālo kredītiestādes klientu identifikācijas prasību nodrošināšanai. Šie ieteikumi paredz, ka kredītiestādēm, kas vēlas izmantot aģentu pakalpojumus klientu identifikācijai, ir jāpamato šāda pakalpojuma izmantošanas nepieciešamība, jānosaka pakalpojuma izmantošanas ģeogrāfiskie parametri, kā arī jāizvērtē ar to saistītie riski.

Kā skaidro FKTK, aģentu pakalpojumu izmantošana klientu identifikācijai ir uzskatāma par būtisku izmaiņu klientu identifikācijas procesā, tāpēc lēmums par aģentu pakalpojumu izmantošanu jāpieņem kredītiestādes valdei. Saskaņā ar ieteikumiem kredītiestādēm jānodrošina atbilstošas politikas un procedūras aģentu piesaistīšanai, kritēriju noteikšanai, darba novērtēšanai un procesa aprakstam, kā arī standartizētiem līgumiem, kas tiek slēgti ar aģentu.

Savukārt FKTK izstrādātie ieteikumi kredītiestādēm noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas riska pārvaldības personāla resursu nodrošināšanai paredz, ka kredītiestādei jānosaka noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomas atbildīgajam vadītājam un specializētajiem darbiniekiem nepieciešamā kvalifikācija un pieredze - izglītības līmenis, pieredze kredītiestāžu sektorā, iepriekšējā pieredze NILLTFN jomā, valodu zināšanas u.tml. Kredītiestādei, nosakot nepieciešamo NILLTFN darbinieku kvalifikāciju un pieredzi, jāņem vērā kredītiestādes NILLTFN riska profila novērtējums.

FKTK padome apstiprinājusi ieteikumus kredītiestādēm NILLTFN riska pārvaldības resursu IT nodrošinājumam. Šie ieteikumi paredz, ka kredītiestādei jānodrošina NILLTFN riska IT uzraudzības sistēma, kas ir atbilstoša kredītiestādes lielumam, darbībai un sarežģītībai, kā arī kredītiestādei piemītošajiem riskiem. Lielākajai daļai kredītiestāžu, īpaši starptautiski aktīvām kredītiestādēm, efektīvai NILLTFN riska monitoringa sistēmai ir piemērots un nepieciešams automatizēts uzraudzības process. Tāpat ieteikumi paredz, ka kredītiestādei regulāri jānovērtē NILLTFN riska IT uzraudzības sistēma, lai pārliecinātos, ka tā ir atbilstoša kredītiestādes NILLTFN riska profilam. Palielinoties kredītiestādes biznesa apjomiem vai pieaugot kredītiestādes NILLTFN riskam, kredītiestādei ir jānodrošina pieaugušajiem apjomiem vai riskam atbilstoša NILLTFN riska IT uzraudzības sistēma.

Svarīgākais