Bēgļu pabalsta problēmai pielikts punkts

© Scanpix

Zaļo un zemnieku savienības un Nacionālās apvienības aizsāktajai cīņai par patvēruma meklētājiem piešķiramā pabalsta apjomiem punktu pirmssvētku sēdē pielicis Ministru kabinets. Valdība beidzot apstiprinājusi normu, kas nosaka pabalsta samazināšanu no 256 līdz 139 eiro.

Valdības pieņemtie noteikumi paredz, ka turpmāk uzturēšanās pabalsta apmērs mēnesī pilngadīgai personai būs 139 eiro. Ja personas ir ģimenes locekļi, vienai personai piešķirs 139 eiro mēnesī un katram nākamajam ģimenes loceklim – 97 eiro. Arī nepilngadīgai personai bez pieaugušo pavadības piešķirs 97 eiro mēnesī.

Līdz šim uzturēšanās pabalsta apmērs pilngadīgai personai bija 256 eiro mēnesī, bet nepilngadīgai personai – 30% no šīs summas jeb 76,8 eiro.

Eiropas Savienības (ES) līmenī nolemjot par bēgļu pārvietošanu uz visām ES valstīm, valdošā koalīcija vienojās, ka pabalsts ir samazināms un tas būtu pielīdzināms pašreizējam iztikas minimumam, vienlaikus tādā veidā nodrošinot arī vienādu ienākumu līmeni ar Latvijas valstspiederīgajiem. Pabalsta samazināšana ļaus ietaupīt apmēram 380 tūkstošus eiro.

Saskaņā ar ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildus 281 persona, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona.

Latvija ir norādījusi, ka vēlas uzņemt ģimenes ar bērniem un būtiskas ir svešvalodu prasmes, iegūta pamatizglītība vai profesionālā izglītība, vēlama darba pieredze vai prasmes, derīgi ceļošanas dokumenti.

Patvēruma meklētājus informēs par ekonomiskajiem un klimatiskajiem apstākļiem Latvijā. Šādi Nacionālās apvienības un Zaļo un zemnieku savienības politiķi iecerējuši panākt, ka, uzzinot par to, ka Latvijā viegla dzīve negaida, patvēruma meklētāji uz šejieni braukt nesteigsies.

Lai būtu droši, ka šie informatīvie materiāli ir pietiekami biedējoši, šo politisko spēku pārstāvji koalīcijā panākuši vienošanos, ka šos materiālus pirms nodošanas patvēruma meklētāju izvērtēšanai saskaņos politiskā līmenī.

Nacionālo apvienību pārstāvošais Rihards Kols pirmdien pēc koalīcijas sanāksmes sacīja, ka iepriekš bija vienošanās izveidot informatīvos materiālus, ko izsniegs patvēruma meklētājiem. Tagad šo materiālu saskaņojuši ierēdņi, bet koalīcijas politiķi vienojušies, ka arī politiskajā līmenī šis dokuments tiks izvērtēts. Ja būs nepieciešams, tekstu precizēs.

Jau vēstīts, ka 3. novembrī valdība apstiprināja patvēruma meklētāju uzņemšanas plānu, lai pilnveidotu Latvijas līdzšinējo patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmu un šo personu sociālekonomisko iekļaušanu Latvijas sabiedrībā.

Savukārt pret bēgļu uzņemšanu iebilstošā Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība panāca, ka turpmāk patvēruma meklētāju uzņemšana saskaņā ar Eiropas Savienības lēmumiem vairs nebūs valdības kompetencē, kā tas bija līdz šim.

Pieņemtie likuma grozījumi nosaka, ka jautājumos, kas attiecas uz patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā no citām dalībvalstīm vai trešajām valstīm, reaģējot uz ārkārtēju patvēruma meklētāju pieplūdumu uz ES ārējām robežām, atbilstoši izveidotajiem patvēruma meklētāju pārcelšanas vai pārmitināšanas mehānismiem, kā arī šādu mehānismu veidošanas kontekstā Ministru kabinets pieņem lēmumus un pauž Latvijas valsts nostāju (arī ES institūcijās), pamatojoties uz Saeimas lēmumu.

Lai pārvietotu patvēruma meklētājus uz Latviju, sadarbībai ar Itāliju un Grieķiju ir nozīmēti divi sakaru virsnieki jeb koordinatori.

Plānots, ka pirmie desmit patvēruma meklētāji no Grieķijas ieradīsies janvārī.



Latvijā

Neskatoties uz sankcijām, Krievija turpina veiksmīgi papildināt budžetu ar dolāriem, kas iegūti no naftas pārdošanas. Viens no paņēmieniem, kas to ļauj izdarīt, ir ēnu flote, ko cita starpā vada arī Latvijas pilsonis Aleksejs Haļavins, raksta "The Insider".