Bēbīšu bums daudzbērnu ģimenēs

© Scanpix

Četros Ventspils novada pagastos – Ancē, Jūrkalnē, Puzē un Užavā – šajā gadā noticis ievērojams dzimstības pieaugums daudzbērnu ģimenēs.

Šajos četros novados, kur daudzbērnu ģimenes atbalsta arī biedrība J3, apzināti jau astoņi bērni, kuri pasaulē nākuši kā trešie vai ceturtie savās ģimenēs. Vislielākais bēbīšu bums ir Ances pagastā, kurā pašlaik dzīvo četras laimīgas daudzbērnu ģimenes, kuras par tādām kļuvušas tieši šogad, stāsta Ances pagasta vadītāja Aira Kajaka. Pērn Ancē vēl bija tikai divas daudzbērnu ģimenes.

Lai varētu atbalstīt daudzbērnu ģimenes, 2011. gada beigās Jūrkalnes draugu grupa nodibināja sabiedriskā labuma biedrību J3. Nosaukums cēlies no vārdiem Jūrkalnei trīs bērnus. Draugu grupa, pamatojoties uz pētījumu par to, kas ģimenēm dotu stimulu laist pasaulē trešo vai ceturto mazuli, nolēma veidot fondu daudzbērnu ģimeņu atbalstam. Tagad biedrība J3 izmaksā tūkstoš eiro vienreizēju maksājumu, ja ģimenē Jūrkalnē, Ancē, Užavā un Puzē piedzimst trešais, ceturtais vai vairāk bērnu. «Uzskatām, ka bērni vairāk neradīsies no materiālas palīdzības, bet gan no mīlestības un apņemšanās turpināt savu dzimtu, bet vienreizēju maksājumu vairāk uzskatām par cieņas un goda izrādīšanu daudzbērnu ģimenēm,» saka biedrības pārstāvis Aigars Ālītis un, vērtējot būtisko dzimstības pieaugumu, aicina turīgos novada iedzīvotājus ziedot biedrībai J3, lai atbalstītu potenciālās daudzbērnu ģimenes. Liela nozīme ir arī daudzbērnu ģimeņu dzīvesveida popularizēšanai, īstenojot dažādas akcijas, piemēram, daudzbērnu ģimeņu fotografēšanās dienu, pirmklasnieku somas komplektēšanas akciju.

Saskaņā ar demogrāfu aprēķiniem, lai Latvijas tauta neizmirtu, dzimstības līmenim jābūt 2,4 bērni uz vienu sievieti reproduktīvā vecumā. Pašlaik tas Latvijā ir 1,3. Gada laikā Ventspils novadā piedzimst aptuveni 100 bērnu. Pagājušajā gadā novadā kā trešie vai vairāk bērnu ģimenē bija piedzimuši 22 bērni.

AICINA ZIEDOT

Biedrība J3

Reģ. Nr.: 40008197872

Banka: AS SWEDBANK

Konta numurs: LV12HABA0551034451679

Ziedojums jaundzimušo atbalstam