Svētkos iztirgo mandarīnu kalnus

Salīdzinot mandarīnu pārdošanas apjomus šogad decembra pirmajās divās nedēļās ar pagājušā gada pirmajām divām decembra nedēļām, tad tie ir līdzīgi © F64

Svētku tuvošanās jūtama arī iedzīvotāju aktivitātē, jo arvien vairāk pircēju iegādājas dažādas svētkiem piederīgas preces. Veikalnieki secinājuši, ka ar katru gadu pieaug pieprasījums pēc piparkūku mīklas. Šogad atšķirībā no iepriekšējiem gadiem pircēji dod priekšroku kvalitatīvākiem, kaut arī dārgākiem Ziemassvētku dekoriem un rotājumiem.

SIA Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris Neatkarīgajai atklāj, ka pieprasījums pēc piparkūku mīklas pēdējo divu nedēļu laikā salīdzinājumā ar šā gada novembri pieaudzis vairāk nekā 12 reižu, bet salīdzinājumā ar pērnā gada decembra pirmajām divām nedēļām – par 3%. Pašlaik Maxima Latvija veikalos ir iespējams iegādāties septiņu veidu piparkūku mīklu, sākot no 500 gramiem līdz pat viena kilograma iepakojumos. Cenas daļai piparkūku mīklas ir līdzīgas kā pērn, taču daļa ražotāju cenas piparkūku mīklai šogad nedaudz palielināja.

Arī pēc gatavām piparkūkām pieprasījums Maxima veikalos šogad decembra pirmajās divās nedēļās salīdzinājumā ar šā gada novembri ir audzis vairāk nekā 10 reižu, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada decembra pirmajām divām nedēļām – aptuveni par 11%. Savukārt vislielāko pieprasījumu pēc gatavām piparkūkām no iepriekšējo gadu pieredzes tirgotāji ir novērojuši nedēļu pirms svētkiem, kas varētu būt skaidrojams ar to, ka šīs piparkūkas iedzīvotāji pērk, lai cienātos ar tām dažādos svētku pasākumos darbavietās, skolās, bērnudārzos. Gatavo piparkūku cenas Maxima Latvija veikalos ir līdzīgas kā pērn.

Rimi veikalu piedāvājumā ir vairāku veidu gatavā piparkūku mīkla no Rimi konditorejas Mani gardumi – klasiskā piparkūku mīkla, mīkla ar medu un mīkla ar sviestu. «Novērojams, ka šogad pircēji ir iecienījuši Manu gardumu jaunumu – muscovado piparkūku mīklu, kuras sastāvā ir klasiskās piparkūku mīklas garšvielas, taču to vēl papildina aromātiskais muscovado cukurs, kas piparkūkām piešķir izteiktu cukurniedru melases, lakricas un karameļu garšu,» Neatkarīgajai atklāja Rimi Latvia pārstāve Inga Bite. Pēc viņas teiktā, ar katru gadu arvien vairāk pircēju izvēlas paši cept mājās piparkūkas, jo gatavās piparkūku mīklas pieprasījums Rimi veikalos pieaug par apmēram 30%. Rimi veikalos pieejamas arī gatavās piparkūkas, kuras piedāvā desmit dažādi ražotāji. Gatavo piparkūku un mīklas cenas Rimi veikalos šogad ir palikušas apmēram pagājušā gada līmenī.

Maxima veiktā aptaujā secināts, ka gandrīz piektā daļa Latvijas iedzīvotāju nespēj iedomāties Ziemassvētkus bez mandarīniem uz svētku galda. Mandarīnu popularitāti apliecina arī pārdošanas rezultāti Maxima Latvija veikalos, jo gan šogad, gan pērn decembra pirmajās divās nedēļās vispirktākā prece bija mandarīni. Ja salīdzina mandarīnu pārdošanas apjomus šogad decembra pirmajās divās nedēļās ar pagājušā gada pirmajām divām decembra nedēļām, tad tie ir līdzīgi. Taču visvairāk mandarīnus pircēju groziņos varēs manīt tieši pēdējās divās decembra nedēļās. Pērn šajās svētku nedēļās iedzīvotāji Maxima Latvija veikalos iegādājās vairāk nekā 100 kravas automašīnas ar mandarīniem.

Rimi arī secinājis, ka šogad pirmssvētku laikā pircēji lielu uzmanību pievērš mājokļa dekorēšanai un svētku izjūtas ienešanai mājoklī. «Pirms pieciem gadiem pircēji meklēja lētākas preces, bet patlaban vērojam, ka viņi izvēlas kvalitatīvas preces par pieņemamām cenām, piemēram, domājot par Ziemassvētku noformējumu vai svētku vakariņām, pircēji vairs neizraugās lētākus traukus vai dekorus, bet gan meklē tos atbilstošus interjeram, mājas un virtuves iekārtojumam, pieskaņojot tos svētkiem. Tas liek secināt, ka iedzīvotāji arvien vairāk uzmanības pievērš svētku izjūtas ienešanai mājās un savas vides iekrāsošanai ar dažādu dekoru palīdzību, radot skaistus svētkus sev un tuviniekiem,» uzsvēra I. Bite.



Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais