Pensionāre Jaunpils novadā drausmīgos apstākļos savairojusi teju 50 suņus

© Labās mājas

Dzīvnieku patversme "Labās mājas" ziņo, ka tajā mīt 148 suņi, kas ir rekorda skaitlis. Ievērojami skaitlis palielinājies, kad patversmē ievietoti kādas sirmgalves savairotie gandrīz 50 suņi.

"Labās mājās" informē:

Pārtikas veterinārais dienests (PVD) no kādām mājām Viesatas pagasta Jaunpils novadā izņēma 46 savairotus suņus. Suņus, kuri gadiem dzīvoja slēgtā telpā, mīcoties pa nevāktu mēslu slāni vismaz 20 cm biezumā, savā starpā vairojās, kāvās, grauza nost vājākos un kucēnus. Tur dzima kropli suņbērni. Šo suņu baru radīja… viena sirmgalve. Tā kā Latvijā ir tikai pāris patversmes, kurās suņi var mitināties iekštelpās, PVD uzrunāja “Labās mājas”. Beidzot iekļūstot sirmgalves mājā, atklājās, ka izņemšanai prognozēto 20 suņu vietā tur mitinās 50 četrkāji.

Vairākus gadus kundzi centās pierunāt atbrīvot suņus no šāda likteņa, Tukuma patversmei izdevās no šīs mītnes ārā dabūt kādu pieaugušu suni un kucēniem.

 Tā novembra nogalē Tukuma patversmē no neliela koka namiņa Viesatā nonāca jau 150. suns, bet neprāts turpinājās.

Izrādās, mūsu likumdošana ir iecietīga pret dzīvnieku spīdzinātājiem. Pārtikas un veterinārā dienesta inspektores zināja par šo māju, centās kontrolēt situāciju, diemžēl tiesību uzlauzt durvis un ar varu atņemt dzīvniekus PVD nav. Jāsniedz prasība tiesā un gadiem jāgaida, līdz tiesa pieņems lēmumu, turklāt bez pārliecības, ka tiks akceptēta durvju uzlaušana un piespiedu dzīvnieku konfiskācija. Tāpēc šādās vietās, kā izrādās, tiek strādāts pēc pierunāšānas principa. Pa labam, tā teikt. Un beidzot PVD bija izdevies sirmgalvi pierunāt.

Tiesa, vienbrīd redzot, kā viens pēc otra viņas suņi tiek iznesti no mājas, tante iespītējas: nedošu. Neslēpsim, PVD inspektorēm nedzirdot, ņēmām talkā draudus, sak, ja neatdosiet pa labam šobrīd, kad suņi brauks uz patversmi, tur tos atkops, slimos ārstēs utt., tad nākamreiz PVD atgriežoties šeit, visi suņi uz vietas tiks eitanizēti. 

Šobrīd sirmgalves mājās mīt četri suņi. Jā, arī viņus vajadzēja raut ārā, tomēr te nu mums nostrādāja cilvēciskais faktors. Pirmkārt, pieredze liecina, ka šādas vietas tukšas ilgi nepaliek – tante pati sameklēs vai kāds labdaris uzdāvinās sunīti un, ja tā būs nesterilizēta kucīte, ātri vien atkal būs pulks suņu. Otrkārt, palikušie suņsirmgalvji pie šāda dzīvesveida ir pieraduši, kamēr jaunam iedzīvoties – murgs. Treškārt, lai tiešām sirmgalve pilnīgi tukšā mājā sirdsdēstos nenomirtu, četri it kā vismīļākie suņi tad nu tika atstāti.

Tukuma patversme apņēmās palikušās kucītes sterilizēt, atkal atraujot ziedotāju līdzekļus saviem aprūpējamajiem. “Labās mājas” lūdz ļaudis palīdzēt tukumieniekiem savākt trīs kucīšu sterilizācijai nepieciešamo summu, kas varētu būt ap 200 Eur un kādiem barības maisiem, ko uz šīm mājām palikušajiem suņiem aizvest.

Lielai daļai suņu ir nopietnas veselības problēmas, kuras neārstēt, gaidot lēmumu par dzīvnieku tālāko likteni, nedrīkst: demadekoze, aizdomas par kašķi, alerģija, akūti ausu iekaisumi, gremošanas darbības traucējumi utt..

Veterinārārsts pieņēma lēmumu nekavējoties eitanizēt vienu 2 nedēļas vecu kucēnu – neattīstīto dzimumorgānu dēļ puisītis nevar pačurāt, urīns krājas zemādā… Starp izņemtajiem suņiem ir 12 mazi kucēni, 16 pusaudzīši vecumā ap 5- 6 mēnešiem, ar aci redzamas vismaz 3 grūsnas kucītes, kuras teju dzemdēs. Šai “kategorijai” nepieciešama īpašāka aprūpe – kvalitatīva pārtika, novārdzinātajiem kucēniem imunitāti stiprinoši vitamīni, fermenti. Daļu no suņiem, šobrīd ceram, izdosies socializēt un līdz ar to viņu izredzes dzīvot reiz normāla suņa dzīvi pastāv. Taču, lai sāktu šo darbiņu, mums vienkārši nav kaklasiksniņu (visu suņu svars svārstās 5-10kg). Mums ļoti trūkst avīžu, palagu, vienreizlietojamo paladziņu.

“Labo māju” ziedojuma konts:

Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa

Swedbanka: kods HABALV22, konts: LV95HABA0551003865018; ziedojuma tālrunis: 90006687.

Tukuma patversmes ziedojuma konts:

DzAB „Dzimuši, lai dzīvotu”, reģ nr. 40003151743, konts: LV43UNLA0050020613547 – ar norādi kucīši sterilizācijai; ziedojuma tālrunis: 90006089.