FM: Janvāra cenu pieaugums pārtikas grupā ir lielāks, nekā prognozēts

Cenu pieaugums pārtikas preču grupā janvārī ir bijis lielāks nekā iepriekš prognozētais, komentējot jaunākos patēriņa cenu rādītājus, norādījusi Finanšu ministrija (FM).

Patēriņa cenu līmenis 2010.gada janvārī, salīdzinot ar 2009.gada decembri, pieauga par 0,2%, bet, salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, patēriņa cenas samazinājās par 3,1%.

Kā uzsver FM, janvāra mēnesī parasti ir vērojams sezonāls kopējā patēriņa cenu līmeņa pieaugums, ko nosaka administratīvi regulējamo pakalpojumu sadārdzināšanās un izmaiņas nodokļu sistēmā. Cenu palielinājumu pamatā ir ietekmējis cenu pieaugums pārtikas grupā, kas faktiski ir bijis lielāks, nekā prognozēts. Tāpat no 1.janvāra ir paaugstināta ikgadējā transportlīdzekļu nodeva, kas arī atstājusi nelielu ietekmi uz vidējo cenu pieaugumu, aģentūru LETA informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Papildus Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" no 1.janvāra palielinājusi maksu braucienu, laika un mēneša biļetēm. Tāpat ar 1.janvāri cigaretēm tika noteikta minimālā akcīzes nodokļa likme 48 lati par 1000 cigaretēm, un, visdrīzāk, šī cenu palielināšanas ietekme tiks novērota februārī, prognozē FM.

LETA jau ziņoja, ka janvārī precēm cenas pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem - samazinājās par 0,6%. 2009.gada janvārī, salīdzinot ar 2008.gada decembri, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,2%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām janvārī bija cenu kāpumam dārzeņiem, augļiem un degvielai, kā arī cenu kritumam apģērbam un mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem.

Sezonālu faktoru ietekmē svaigie dārzeņi sadārdzinājās par 27,6%, bet augļi - par 6,7%. Cenas pieauga pienam un piena produktiem - par 1,1%, sieram - par 0,8%, svaigām zivīm par 1,3% un bezalkoholiskajiem dzērieniem par 1,5%. Noslēdzoties akcijām, dārgāks kļuva vīns, kura cena pieauga par 2,8% un alus - par 2,7%.

Vidēji par 3,4% sadārdzinājās degviela, tostarp benzīns - par 3,3%, bet dīzeļdegviela - par 4,5%.

Janvārī par 7,2% cenas samazinājās dabasgāzei, mājokļu apsaimniekošanas maksai - par 5%, slimnīcu pakalpojumiem - par 7,5% un ambulatorajiem pakalpojumiem par 2,7%. Tajā pašā laikā par 3,9% sadārdzinājās arī pasažieru transporta pārvadājumi, galvenokārt pilsētas sabiedriskajā transportā.

Lētāka kļuva mājokļu īres maksa, galvenokārt brīvajā tirgū, telekomunikāciju pakalpojumi, atpūtas un sporta pakalpojumi, ceļojumi, personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumi, bet dārgāki kļuva transportlīdzekļu apkopes un remonta pakalpojumi, personīgās aprūpes preces, ziedi un malka.

Cenas samazinājās apģērbam, apaviem, automašīnām, sadzīves tehnikai, foto tehnikai, mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem, aviobiļetēm.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais