Moderni rīki biznesa vadībai

DPA kā strauji augošs uzņēmums ar mērķtiecīgiem nākotnes plāniem ārvalstu tirgos arī pats nemitīgi pilnveidojas. «Esam ceļā uz zīmola maiņu, un no jaunā gada mēs pārtapsim par zīmolu SQUALIO. Tas sevī ietver divas mums nozīmīgas pamatvērtības – Software (programmatūra) un Quality (kvalitāte),» teic DPA direktors Gatis Ošs © F64

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumam DPA šis gads bijis izaicinājumiem pilns – tas veiksmīgi piedalījies vairākos Eiropas Savienības fondu projektos gan kā izstrādātājs, gan kā auditors, kā arī radījis pašapkalpošanās platformu mazajam biznesam – place365.lv. Arī nākamais gads uzņēmumam sola jaunus izaicinājumus – DPA dinamiskā attīstība un paplašināšanās ārvalstu tirgos rada nepieciešamību zīmola maiņai, janvāra beigās kļūstot par SQUALIO.

«Gada nogale parasti ir ļoti aktīva un piesātināta gan uzņēmējiem, gan arī iedzīvotājiem. Un IT nozare noteikti nav izņēmums. Tāpēc esmu jo īpaši gandarīts, ka uz mākoņtehnoloģiju balstītā, mazo un vidējo uzņēmumu ērtībām radītā pašapkalpošanās platforma place365.lv, kas darbu sāka novembrī, uzreiz tika pamanīta un atzinīgi novērtēta,» Neatkarīgajai uzsvēra DPA direktors Gatis Ošs.

Vairākas priekšrocības

Place365.lv galvenā priekšrocība ir lietošanas ērtums un izdevīgums, jo tā neprasa no lietotājiem specifiskas IT zināšanas un lielus ieguldījumus, taču reizē nodrošina pieeju dažādām programmatūrām un IT risinājumiem, kādi ir nepieciešami uzņēmuma ikdienas darbībai, piemēram, Office 365 (Word, Excel, Powerpoint), domēnu un Outlook epastu instalēšanu elektroniski. Ne mazāk svarīga ir iespēja uzņēmējiem saņemt bezmaksas IT ekspertu konsultācijas, lietošanas apmācības un tehnisko atbalstu latviešu valodā.

Taču galvenais ieguvums, kā akcentē G. Ošs, ir iespēja uzsākt licencēto programmatūru lietošanu, uzreiz neieguldot lielus līdzekļus. «Atšķirībā no tradicionālās pieejas IT risinājumu ieviešanā, kad tiek investēti visai prāvi līdzekļi, lai iegādātos programmatūru, kas nepieciešama darba vietas aprīkošanai, mēs piedāvājam klientam izmantot tikai konkrēti viņam nepieciešamās programmas un maksāt tikai par to lietošanu. Datora aprīkošana ar standarta programmām izmaksā aptuveni 500–700 eiro, bet place365.lv gadījumā tie ir no 3 līdz 10 eiro mēnesī,» skaidroja G. Ošs. Tas ir būtisks ietaupījums un iespēja uzņēmumam efektīvi sakārtot finanšu plūsmu.

Joprojām ir daļa Latvijas mazo uzņēmumu (pēc ES statistiskas datiem, pat vairāk nekā 50%), kas taupības nolūkos izmanto nelicencētas programmas. G. Ošs gan uzsver, ka šī taupība patiesībā var dārgi atspēlēties, jo sodi par tādu pārkāpumu ir bargi, ietverot arī kompensācijas ražotājiem.

«Tāpēc ceram, ka mūsu pakalpojums palīdzēs mazināt arī nelegālās programmatūras izmantošanu,» optimistiski teic DPA direktors.

Katram savs risinājums

Lai gan place365.lv izmanto jau daudzi uzņēmumi, patlaban pateikt, kāds ir šī pakalpojuma vidējais lietotājs, īsti nevar, jo klienti ir ļoti dažādi, sākot ar nelielu firmu ar vienu vai divām darba vietām, līdz uzņēmumam, kurā ar programmatūru ir nepieciešams nodrošināt vairāk nekā 100 darba vietas. DPA klientu vidū ir dažādu jomu uzņēmēji, kuri biznesā sper tikai pirmos soļus, kā arī pieredzes bagāti uzņēmumi, turklāt katrs ar savu IT zināšanu līmeni. Tāpēc place365.lv sniedz iespēju katram atrast piemērotāko risinājumu, vajadzības gadījumā mainot produktu portfeli vai papildinot to ar jauniem pakalpojumiem.

Taču neatkarīgi no tā, cik liels ir uzņēmums, kādā jomā tas darbojas un kādus place365.lv produktus izmanto, visiem šis pakalpojums ir pieejams vienlīdz ērti. Tas dod iespēju darboties jebkurā laikā, no jebkuras vietas un iekārtas, tajā skaitā arī mobilās ierīces neatkarīgi no operētājsistēmas.

Tāpat place365.lv ietver virkni pakalpojumu, kas nav pieejami ierasto IT risinājumu uzstādīšanas gadījumā, piemēram, platforma piedāvā tādus produktus kā Office 365, kas paredz iespēju ērti apmainīties ar informāciju, glabā droši failus, ne tikai uzņēmuma iekšienē, bet arī komunikācijā ar sadarbības partneriem, veidot kopīgus kalendārus un tiešsaistes sapulces, kas ļauj būt daudz progresīvākiem un noteikti produktīvākiem ikdienas darbā un biznesā kopumā.

Attīstībā neapstājas

«Pašapkalpošanās platforma place365.lv tiek nemitīgi pilnveidota, piemēram, pagājušajā nedēļā pievienojām vēl vienu jaunu produktu – Microsoft klientu attiecību pārvaldības risinājumu CRM. Esam iecerējuši arī nākotnē papildināt pakalpojumu klāstu gan ar jauniem Microsoft produktiem, gan arī radīt komplektus uzņēmējiem, kuros jau ir sakomplektētas visas IT pamatlietas, ieskaitot mājaslapu, piemēram, jaunā uzņēmēja komplekts vai programmatūras komplekts jaunam datoram. Ideju un iespēju, lai nodrošinātu visu nepieciešamo mazā sektora uzņēmējam, ir patiešām ļoti daudz,» stāsta G. Ošs.

Viena no nākotnes iecerēm ir attīstīt šo platformu arī ārpus Latvijas, sākumā gan valstīs, kurās ir DPA filiāles, piemēram, Lietuvā, Igaunijā. «Mākoņtehnoloģijas nojauc robežas starp valstīm, atverot pasauli arī maziem vai biznesu tikko sākušiem uzņēmējiem. Nākotnē, visticamāk, lielākā daļa informācijas glabāsies mākonī un būs lietotājiem pieejama no jebkuras vietas, jebkurā laikā un no jebkuras iekārtas. Virzīšanos uz šo nākotnes darba organizēšanas modeli sekmē gan ērtums, gan izdevīgums. Arī Latvijas uzņēmējdarbības vide, kas ir visai konservatīva, pamazām sāk pieņemt mākoņtehnoloģiju risinājumus. Jaunajai paaudzei, kura lieto Facebook, Twitter, Gmail, Inbox, dzīve mākonī ir tikpat pašsaprotama kā viņu vecākiem biznesa tikšanās,» atzina G. Ošs.

Uzņēmēji IT jomā var daudz ko iemācīties no jaunās paaudzes, pat no skolēniem. DPA sadarbībā ar novada pašvaldībām, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Microsoft Latvija pērn izveidoja iniciatīvu City up ar mērķi veicināt uzņēmēju un jauniešus sadarbību, lai kopā radītu jaunas, uz informācijas tehnoloģijām balstītas biznesa idejas. Atsevišķi piemēri bija tiešām veiksmīgi. Pirmo vietu ieguva divi jaunieši no Cēsīm – Jānis Rečs un Kaspars Ivanovs, kuri Cēsu veselības un sporta centram Aura izstrādāja klientu uzskaites un atskaišu sistēmu. Informācija, kas par klientiem iepriekš glabājusies papīra formātā, šobrīd apvienota ērtā un parocīgā datorizētā formātā.



Svarīgākais