Latviešu karavīri maskēsies zaļāk

Pulkvedis Vilis Bauska (centrā) ģērbies priekšpēdējās paaudzes formas terpē, karavīri viņam blakus – jau MultiLatPat rakstā © F64

Jaunā kaujas formas tērpa maskēšanās rakstā klāt nākušas vēl divas krāsas, zaļā un haki. Tagad par pikseli dēvētais kamuflāžas zīmējums kļuvis nemanāms arī pašmāju zaļajā vidē.

Maskēšanās raksta izstrādāšana sākusies vēl 2011. gadā. Sākotnēji izveidotas vairākas versijas, tad atlasītas labākās. Pārbaudītas gan ar matemātiskām metodēm, gan arī praksē dabā – Malaizijā, Izraēlā, Afganistānā, Mali, Zviedrijā, Polijā un, protams, arī pašu mājās. Galu galā patentēts aizsargraksts MultiLatPat ar šādām krāsu proporcijām: gaiši pelēks 15%, tumši pelēks 15%, brūns 25%, haki 22% un zaļš 23%. Apvienotā štāba Nodrošinājuma departamenta priekšnieks pulkvedis Vilis Bauska vēsta, ka šī kombinācija nodrošina 79 līdz 86% atbilstību videi. Sevišķi pa lielāku gabalu karavīri jaunajā formā ir ļoti slikti redzami, un tāda arī ir aizsargraksta jēga – darīt karavīru un vienību pēc iespējas nemanāmu. Patents savukārt aizsargā pašu aizsargrakstu, proti, nodrošina to, ka latviešu kamuflāžas audums netiks tirgots armijnieku un makšķernieku veikalos. Tādējādi valsts nodrošinās pret zaļo cilvēciņu ieģērbšanos mūsu pašu armijas krāsās un rakstos.

Līdz ar krāsojumu karavīru kaujas tērpi piedzīvo būtiskus tehniskus uzlabojumus. Iepriekšējās paaudzes formas tērpu biksēm ir nelāga mendele saplīst staklē. Sevišķi, ja kabatas piebāztas ar smagām aptverēm un maķenīt nošļūk, pietiek ar vienu platāku soli. Pret bikšu nošļukšanu karavīru pasargās arī jauna jostas aizdare. Gudrāk ierīkotas arī pašas kabatas – ar iekšēju papildu nodalījumu. Lipekļu vietā pogas, pogu vietā rāvējslēdži. Ceļu sargi tagad ieliekami no iekšpuses. Karavīri, ko Aizsardzības ministrija bija pieaicinājusi demonstrēt jaunās formas, atzina, ka tās tiešām ir labākas. Ērtākas. Arī audums jūtami stingrāks.

Un tāpat kā iepriekš šuvums ir lielisks. Jāatgādina, ka šie formastērpi pilda nozīmīgu sociālu funkciju, jo uzņēmums Brasa, kurā tie top, nodarbina cietumniekus. Pasūtījums ir ievērojams. Kopumā tiks uzšūti 19 750 formastērpi. Cena vienam tērpam – vidēji 160 eiro. Daļa ir dārgāka, jo šūta no ugunsdrošāka auduma. Karavīriem, kuri strādās ar kaujas mašīnām, formās izmantota ķīmiski modificēta kokvilna, bet speciālo uzdevumu vienības karavīru formās lietotas ugunsizturīgas šķiedras.

Jaunos formas tērpus prioritārā secībā jau nākamgad saņems profesionālā dienesta karavīri un Zemessardzes paaugstinātās kaujas gatavības apakšvienības, pēc tam pārējie. MultiLatPat rakstā iecerēts arī lietus apģērbs, uzkabes un mugursomas.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais