Jāni Vaišļu var glābt sirds transplantācija

© F64

Par dzīvību cīnās pazīstamais ceļotājs un radošā personība Jānis Vaišļa, kurš sirgst ar retu un dzīvībai bīstamu slimību – sirds amiloidozi.

Sadarbībā ar ziedot.lv uzsākta ziedojumu vākšana, un divu dienu laikā savākti jau 60 513 eiro sirds transplantācijas operācijai, kas ir pēdējā Jāņa cerība izdzīvot. Pirmdienas rītā ziedoti jau 80 391 eiro.

Sirds slimība atklāta nesen, un tā strauji progresē. Jāņa dzīvību var glābt, tuvāko četru nedēļu laikā veicot sirds transplantāciju. Atrast donoru Latvijā tik īsā laikā praktiski ir neiespējami, lai gan tādā gadījumā šo operāciju apmaksātu valsts. Steidzamības dēļ donors jāmeklē visā Eiropā. Lai Jāni uzņemtu rindā uz transplantāciju kāda no Eiropas klīnikām un veiktu transplantāciju, nepieciešami 120 000 eiro. «Šo slimību izraisa vielas, kas nogulsnējas sirds muskulī, radot sirdsdarbības traucējumus un izraisot neārstējamu sirds mazspēju, kuras rezultātā iestājas nāve. Lai glābtu dzīvību, nepieciešama sirds transplantācija, taču iespēja, ka četru nedēļu laikā Baltijas valstīs tiks atrasts piemērots donors, ir mazāka nekā tad, ja meklējumi tiktu paplašināti. Tādēļ donors tiks meklēts arī Eiropā, kas trīskāršotu iespēju glābt Jāņa dzīvību,» stāsta Jāņa Vaišļas ārstējošais ārsts P. Stradiņa slimnīcas kardiologs Andris Skride. Pēc sirds transplantācijas būs nepieciešama vēl virkne citu medicīnisko manipulāciju – Valsts Hematoloģijas centrā tiks veikta kaula smadzeņu transplantācija un citas nepieciešamās terapijas. Jāņa tuvinieki ir pateicīgi Stradiņa Kardioloģijas centra kolektīvam un galvenajam ārstam Andrejam Ērglim, kas dara visu iespējamo, lai cīnītos kopā ar Jāni pret smago slimību.

Jānim ir 46 gadi. Jau kopš skolas gadiem viņš aktīvi iesaistījies sabiedriskajā dzīvē. 90. gadu sākumā Jānis guva atpazīstamību, darbojoties populārajā radošajā apvienībā Zvaigznīšu brīdis. 2001. gadā Jānis piekrita piedalīties ceļojumā apkārt pasaulei ar jahtu Milda. Jānis kopā ar domubiedriem piedalījies arī Eirovīzijas dziesmu konkursā ar muzikālu dejas priekšnesumu Pirates of the Sea. Kopš 2011. gada Jānis darbojas ar jauniešu biedrību Chaula.tv, kur kopā ar entuziastiem veidojot savu TV kanālu. Jāņa draugi un tuvinieki lūdz līdzcilvēku atbalstu un ziedojumus 120 000 eiro apmērā, kas ļautu veikt sirds transplantāciju visā Eiropā.

Līdz sestdienas naktij jau bija saziedoti 50 707 eiro, svētdien – 56 124 eiro «Paldies, mani Mīļie, Dārgie un Cienījamie! Jūsu rūpes un laba centieni manī rada divējādas sajūtas – pirmā dod spēku cīņai un uzvarai, bet otrā – «pavelk uz bimbu» (arī lieli un spēcīgi vīrieši raud)…» sociālajā tīklā facebook.com brīvdienās ierakstīja Jānis, «jūsu palīdzība man ir apliecinājums, ka cilvēku kopums ap mani nesastāv tikai no ierindas «latviešiem», kuru mīļākais ēdiens ir latvietis. »



Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais