Vilcinās ar "airBaltic" akcionāru līguma parakstīšanu

© F64

Lai gan akcionāru līgumu ar Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" finanšu investoru Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu bija plānots parakstīt pagājušās nedēļas beigās vai šīs nedēļas laikā, patlaban vēl tas nav izdarīts un turpinās līguma projekta saskaņošana, aģentūrai LETA atzina Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš.

Ozoliņš gan uzsver, ka nevarot uzskatīt, ka akcionāru līguma parakstīšana ar Montāgu-Girmesu kavējas. Līgumu plānots parakstīt tuvākajā laikā - nākamnedēļ vai aiznākamajā nedēļā.

Satiksmes ministrijas pārstāvis arī norāda, ka saskaņošanas ieilgšana nav nekādā veidā saistīta ar šonedēļ izteikto "Ventbunkera" piedāvājumu ieguldīt lidsabiedrībā.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Ozoliņš informēja, ka Satiksmes ministrija turpina gatavot nepieciešamo papildu dokumentāciju, kas nepieciešama, lai varētu parakstīt līgumu ar Montāgu-Girmesu. Pēc amatpersonas teiktā, ideālajā variantā to bija paredzēts izdarīt pagājušajā piektdienā, bet kā galējais termiņš tika minēta šī nedēļa.

Valdība iepriekš nolēma atbalstīt "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, Vācijas uzņēmēju Montāgu-Girmesu, kura piedāvājums paredz ieguldīt aviokompānijā 52 miljonus eiro, bet valstij jāiegulda 80 miljoni eiro. Kopējais Latvijas aviokompānijas jaunais kapitāls 132 miljonu eiro apmērā veicināšot biznesa plānu un flotes modernizēšanu.

Saeima pirms divām nedēļām piekrita 80 miljonu eiro aizdevuma piešķiršanai lidsabiedrībai "airBaltic". Parlamenta lēmums paredz atļaut finanšu ministram atbilstoši valdības lēmumam palielināt apropriāciju Satiksmes ministrijai līdz 80 miljoniem eiro "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai pēc akcionāra līguma parakstīšanas. Darījumam nebūšot negatīvas ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci.

Vienlaikus Saeimas lēmums, ņemot vērā bažas par Montāga-Girmesa iespējamo interesi piesaistīt "airBaltic" flotei Krievijā ražotās lidmašīnas "Sukhoi", paredz noteikumu, ka "airBaltic" un tās meitassabiedrības nedrīkst iegādāties, nomāt vai jebkādā citā veidā izmantot produkciju no to valstu militāri rūpnieciskajiem kompleksiem un ar tiem tieši vai netieši saistītiem uzņēmumiem, kuri pakļauti Eiropas Savienības vai starptautiskajām sankcijām, kurām pievienojusies Latvija.

Šonedēļ uzņēmums "Ventbunkers" izteica gatavību investēt Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic". Šādu piedāvājumu uzņēmums izteicis "airBaltic" valdes priekšsēdētājam Martinam Gausam, "airBaltic" padomei un Satiksmes ministrijai, aicinot pārrunāt investīciju iespējas lidsabiedrības "airBaltic" attīstībā.

"Ventbunkers" piedāvā veikt investīcijas Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic" arī paralēli Vācijas investora Ralfa Dītera Montāga-Girmesa ieguldījumam.

"LNT Ziņas" ceturtdien vēstīja, ka "Ventbunkers" aviosabiedrībā "airBaltic" varētu ieguldīt tikpat, cik apsolījis valsts izvēlētais Vācijas investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, proti, 52 miljonus eiro. Tomēr iespējamā investīciju darījuma noteikumus un precīzākas summas varētu pateikt tikai pēc "airBaltic" finanšu datu dziļākas izpētes.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Ozoliņš atzina, ka raksturo šo piedāvājumu pozitīvi.