UZMANĪBU: Īpaši svētku laikā aktivizējas interneta veikalu krāpnieki

© F64

Iepirkšanās internetā popularitāte pieaug pirms katriem Ziemassvētkiem un diemžēl līdz ar to arī kiberapdraudējuma gadījumu skaits, tā novērojuši antivīrusu risinājumu "eScan" radītāji. Krāpnieki atrod arvien jaunus veidus, kā apmānīt lētticīgākus interneta lietotājus, un svētku laika burzmas aizsegā pielieto arī jaunas metodes.

Pirkāt vienu dāvanu, bet saņēmāt divus dažādus rēķinus? Pārdevējs dievojas, ka vecais rēķins ir bijis sistēmas kļūda, tāpēc jūsu veiktā apmaksa nav notikusi un jums pēc iespējas ātrāk ir jāapmaksā jauns rēķins, citādi paliksiet bez kārotās dāvanas? Nezaudējiet galvu - tas var būt kārtējais krāpnieku slazds.

"Pērkot dāvanas internetveikalos, vajadzētu regulāri pārbaudīt savus kontus internetbankā - vai neesat samaksājuši par pirkumiem, kurus nemaz neesat izvēlējušies. Atsevišķi internetveikali piedāvā saglabāt kredītkartes datus nākamajiem pirkumiem - varbūt tā arī ir ērtāk lietotājam, taču tā noteikti nav drošākā izvēle, īpaši gadījumā, ja šis internetveikals kļūtu par kibernoziedznieku uzbrukuma upuri," norāda "eScan" risinājumu izplatītāja Baltijas valstīs uzņēmuma "Baltimax" reģiona menedžeris Sergejs Romanovskis.

Lai izvairītos no krāpnieku tīkliem, "eScan" iesaka dāvanu meklēšanu un maksāšanu par tām pārcelt uz drošu vietu - mājām vai darbu. "Izvairieties no publisko WiFi tīklu lietošanas, īpaši tad, ja vēlaties izmantot internetbanku. Nedroši interneta sakari ir viens no iespējamajiem drošības caurumiem, kas ļauj piekļūt jūsu datoram vai viedtālrunim," brīdina S.Romanovskis.

Kiberkrāpnieki bieži vien izmanto sociālo tīklu reklāmas, lai pievilinātu ar it kā pievilcīgiem piedāvājumiem, kas visbiežāk tiek pasniegti ar saīsinātu saiti, kas novirza lietotāju uz ļaunatūras vietni vai neīstu interneta vietni, kas izveidota datu vākšanai, piemēram, "aizpildi anketu un laimē jaunu automašīnu". Tāpēc ir svarīgi sekot tam, uz kādām saitēm klikšķināt un uz kādām vietnēm tās aizved, kādu informāciju no jums pieprasa pārdevējs vai akcijas organizētājs.

"eScan" atgādina, ka tāpat būtu jābūt piesardzīgiem, pērkot dāvanas sociālajos tīklos no nepazīstamiem cilvēkiem. "Krāpnieki parasti norāda neīstu vārdu un uzvārdu, taču diezin vai veido jaunu kontu katram darījumam - pirms pārskaitāt naudu par sarunāto pirkumu, pameklējiet informāciju internetā par pārdevēju, kas liekas aizdomīgs. Bieži vien forumos tiek publiskoti to cilvēku vārdi, kuri jau ne reizi ir apmānījuši, neatsūtot preces, par kurām bijis samaksāts," iesaka S.Romanovskis.

Meklējot Ziemassvētku dāvanas internetā, vajadzētu izvairīties arī no tradicionālajiem kiberdraudiem: piedāvājumiem, kas izskatās aizdomīgi labi, neīstiem internetveikaliem, krāpnieciskajās vēstulēs piedāvātajām precēm vai pakalpojumiem. Ieteicams neklikšķināt uz e-pasta vēstulēs iekļautajām hipersaitēm, internetveikalus labāk apmeklēt, adreses ierakstot pašiem.

Svarīgākais