BRĪDINA: Vidzemē uzdarbojas slīpētas krāpnieces

Ilustratīvs attēls © scanpix

Kā vēsta Valsts policija, Vidzemē sākušas uzdarboties divas slīpētas ļaundares, kas apkrāpj lētticīgus un labdabīgus cilvēkus.

Policija saņēmusi informāciju par kārtējiem krāpniecības gadījumiem. Viens no tiem Mazsalacas novadā, kur pie kādas sirmgalves ieradušās divas aptuveni 40 gadus vecas sievietes un, apvārdojot par it kā pārmaksātu summu par elektroenerģiju, ko vēlas atdot, lūgušas samainīt naudu, kā rezultātā izkrāpušas aptuveni 200 eiro. Savukārt īsi pirms pulksten 14:00 par līdzīgs gadījums bijis Valkas novadā, Kārķos, kur, iespējams, noticis krāpšanas mēģinājums.

Ja saskaries ar šādām personām:
1) zvani 110 pirms tās sākušas savas pretlikumīgās darbības. Ja iespējams uzreiz tiklīdz tās ieradušās;
2) piefiksē personu individuālās pazīmes - vecumu, augumu, matu, acu krāsu, apģērbu;
3) piefiksē ar kādu automašīnu tās pārvietojas - krāsa, marka, valsts numurzīmes.

Šobrīd no cietušajām personām iegūtā informācija liecina, ka personas par upuriem izvēlas vecāka gada gājuma cilvēkus. Ierodoties reizēm stādās priekšā kā Latvenergo darbinieki, reizēm savu ierašanos pamato ar novecojošo elektrības skaitītāju nomaiņu vai kādu citu iemeslu, kas saistīts ar elektroenerģiju un tās patēriņu. Var būt gan sievietes, gan vīrieši, gan pa vienam, gan divatā.
Viena no shēmām ir, ka tiek lūgts samainīt naudu, tiklīdz upuris ir paņēmis savus finanšu līdzekļus, tā personas apvārdo, novērš uzmanību un rezultātā nauda tiek izkrāpta.

Policija jau ziņojusi, ka šādi gadījumi fiksēti iepriekš - Druvienas pagastā, kad divas sievietes uzdevušās par Latvenergo darbiniecēm, iekļuvušas dzīvesvietā pie kādas sirmgalves un, novēršot uzmanību, nozagušas naudu. Par līdzīgu gadījumu saņemta informācija arī no Mārsnēnu pagasta, kad kādā īpašumā ieradusies krievu valodā runājoša sieviete, kura uzdevusies par Latvenergo darbinieci. Kā vizītes mērķi minot transformatora nomaiņu pagastā, sākusi aizpildīt dokumentu. Pēc tam, iespējams, lai izkrāptu naudu, lūgusi samainīt 200 eiro, taču kundze nav piekritusi un sieviete devusies projām.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.