Valdība valstij nodarījusi zaudējumus

© F64

Valsts, pārdodot banku Citadele, saviem iedzīvotājiem radījusi papildu zaudējumus, jo darījuma cena neatbilstot bankas patiesajai vērtībai. Pie šāda secinājuma nonākusi bijušā Satversmes tiesas priekšsēdētāja Gunāra Kūtra vadītā parlamentārās izmeklēšanas komisija, kuras galaziņojumu Saeimā nolasīja ceturtdien.

Komisijas secinājumi ietver pārliecību, ka atbildīgs par bankas pārdošanas rezultātu ir Ministru kabinets (MK), atbrīvojot Privatizācijas aģentūru (PA) no atbildības par bankas pārdošanu un šī darījuma sekām.

Komisija uzskata, ka 2014. gada 29. jūlija sēdē MK ir pieņēmis tiesiski apšaubāmu lēmumu, neievērojot juridiskos un ekonomiskos apsvērumus, kā arī sabiedrības intereses. Tā vietā iesaistītās amatpersonas centās padarīt bankas pārdošanas procesu necaurredzamu, radot šaubas par rīcības objektivitāti.

Deputāti arī norāda – valdības rīcība neliecināja, ka MK ir skaidrs priekšstats par bankas iespējamo pārdošanas cenu, jo valdība pilnībā uzticējās investora piedāvājumam. Arī PA nebija aprēķinājusi bankas iespējamo pārdošanas cenu vai noteikusi cenu diapazonu, kas tiktu izmantots salīdzināšanai ar 75% bankas akciju pirkšanas piedāvājumiem.

Tāpat komisija atzīst, ka valstij būs iespējams tikai daļēji atgūt Parex bankas restrukturizācijā ieguldītos naudas līdzekļus. Aplēses liecina, ka paredzamā neatgūstamā summa var būt no 500 līdz 700 miljoniem eiro.

Ziņojumā runāts arī par bankas pārdošanas procesā iesaistīto amatpersonu atbildību. Tiek uzskatīts, ka ar PA valdes locekļiem un bankas pārdošanā iesaistītajām personām noslēgtie līgumi par garantijām ir uzskatāmi par nepamatotu valsts līdzekļu izlietošanu un ir vērsti uz valsts amatpersonu pilnīgu izvairīšanos no atbildības par to pieņemtajiem lēmumiem. Komisijas rīcībā ir informācija par 42 šādiem līgumiem, kas noslēgti ar PA, bankas Citadele, Parex bankas un Revertas valdes un padomes locekļiem. Turklāt PA no 2012. līdz 2015. gadam veica amatpersonu civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, par ko apdrošināšanas prēmijās samaksāja 164 797 eiro.

Izmeklēšanas komisija savas darbības laikā uzklausīja bankas Citadele akciju pārdošanas procesā iesaistīto amatpersonu liecības un paskaidrojumus, kā arī pieprasīja informāciju no iesaistītajām institūcijām.

Daļai no dokumentiem, kas saistīti ar bankas pārdošanas darījumu, joprojām ir noteikts ierobežotas pieejamības informācijas statuss, tāpēc daļa no pilnā galaziņojuma teksta ietver informāciju, kuru saskaņā ar likuma prasībām komisija nav tiesīga paust publiski.

Tāpēc Saeimas deputātiem, amatpersonām un ekspertiem tiks nodrošināta pieeja galaziņojuma pilnajai redakcijai. Izmeklēšanas komisijas priekšsēdētājs G. Kūtris uzsver, ka ikviens galaziņojuma lasītājs arī no pārējā teksta sapratīs bankas pārdošanas gaitu un konkrēto amatpersonu lomu tajā.



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.