Citadele kreditē bez ķīlas

Ļoti uzskatāmi izpaužas, ar ko nodarbojas attēlā redzamie cilvēki: viņu rindas kreisajā pusē esošais Gatis Gasons aizņemas ar likmi līdz 36% gadā, bankas Citadele valdes priekšsēdētajam Guntim Beļavskim ir nauda šādam aizdevumam, un ekonomikas ministrei Danai Reizniecei-Ozolai ir prieks par visu, kas veicina naudas apriti Latvijā © Arnis Kluinis

Banka Citadele sekmīgi iesākusi aizdevumu programmu maziem un vidējiem tirdzniecības un pakalpojumu nozares uzņēmumiem, kuri ķīlas vietā uzrāda sava POS termināļa datus.

Banka ir gatava aizdot divreiz tik daudz, cik uzņēmuma klienti tieši elektronisko norēķinu veidā samaksājuši uzņēmumam par precēm vai pakalpojumiem. Aizdevuma lielums noteikts robežās no 1000 līdz 20 000 eiro uz vienu gadu ar iespēju kredītu pagarināt. Aizdevuma gada procentu likme robežās no 16% līdz 36% par izmantoto, nevis visu uzņēmumam piešķirto aizdevumu, kas atrodas uzņēmumam izsniegtas kredītkartes kontā. Procenti jāmaksā tikai par to naudas daļu, kas no šī konta izņemta. Par katra konkrētā kredīta nosacījumiem norādītajās robežas banka un kredītņēmējs vienosies, izpētot uzņēmuma apgrozījumu pēdējos sešos mēnešos.

Kreditēšanas programma šķiet vilinoša divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tirdzniecības un pakalpojumu uzņēmumi parasti strādā īrētās telpās, ko nevar ieķīlāt. Otrkārt, tirdzniecībai un pakalpojumiem ir gandrīz pilnīgi liegta pieeja Eiropas Savienības palīdzības fondu naudai, jo šīs nozares tiek uzskatītas par pašpietiekami ienesīgām, kas parasti tā arī ir lieluzņēmumu gadījumā. Rezultātā Citadele īsā laikā izsniegusi 56 kredītus kopā 431 000 eiro apmērā. Šajā veidā banka guvusi pieredzi un pārliecību, lai atrādītu savu produktu sabiedrībai ar ekonomikas ministri Danu ReiznieciOzolu priekšgalā. Vakar viņa bija klāt, kad banka parakstīja kārtējo līgumu acīmredzami mazā uzņēmumā aiz izkārtnes Ciemakukulis. Banku šajā līguma slēgšanas reizē pārstāvēja tās valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis, bet uzņēmumu – Gatis Gasons, kurš Komercreģistrā atrodams kā valdes priekšsēdētājs divām SIA Celamaize (ne Ceļamaize) un Akukulītis. Viņš pastāstīja, ka viņa konditorejas uzņēmums nodibināts pirms pieciem gadiem, pārņemot darbiniekus un citus resursus, kas atbrīvojušies ekonomiskās krīzes rezultātā. Šīs krīzes diktēta bija arī Citadeles tapšana. G. Gasons savu konditorejas uzņēmumu vajadzībām līdz šim ir izmantojis tikai Citadeles kredītus, kuru nosacījumi laika gaitā kļūstot uzņēmumam draudzīgāki.

Šobrīd Ciemakukuļa izkārtne kalpo trijām konditorejām Pārdaugavā Rīgā, kur jo sevišķi ap Āgenskalnu līdzīgas ēdināšanas vietas aug kā sēnes pēc rudens lietus. Nedrīkst spriest tik primitīvi, ka tās tikai konkurē savā starpā. Līdz zināmai robežai viss ir tieši otrādi, ka aizvien lielāka kūku izvēle piesaista aizvien vairāk cilvēku Pārdaugavai, lai tieši tur vai nu baudītu kūkas un kafiju pēc pastaigas, vai arī lai izvēlētos ciemakukuļus līdzņemšanai. Diemžēl uzzināt par šo robežu iepriekš nav iespējams. Tikai tad, kad robeža jau pārkāpta vai ekonomiskā konjunktūra to izmainījusi, konditorejas un vispār vienas nišas produktu piedāvātāji vairs ne papildina, bet izputina viens otru.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais