Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Atklāj, cik varētu izmaksāt viena dzimumnoziedzinieka ķīmiskā kastrācija

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Ķīmiskā kastrācija vienam dzimumnoziedzniekam valstij varētu izmaksāt aptuveni 3000 eiro mēnesī.

Kā šodien preses konferencē par publisko dzimumnoziedznieku reģistra ieviešanu un ķīmisko kastrāciju stāstīja Valsts probācijas dienesta (VPD) vadītājs Mihails Papsujevičs, Igaunijā ir aprēķināts, ka viena šāda noziedznieka ķīmiska kastrācija izmaksā 3000 eiro mēnesī. Savukārt Dānijā šāda metode izmaksā vēl vairāk, ņemot vērā, ka izmaksās ir iekļauts arī ārstu konsīlija lēmums, kā arī dažādas pārbaudes, piemēram, vēža skrīnings.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) salīdzināšanai sacīja, ka viens ieslodzītai valstij izmaksā 21 eiro dienā, vienas personas probācijas uzraudzība - nepilnu eiro dienā, bet elektroniskās aproces izmantošana probācijas procesā - četrus eiro dienā.

"Šis ir diezgan dārgs pasākums," rezumēja VPD vadītājs.

Šobrīd gan Igaunijā vēl nevienam dzimumnoziedzniekam ķīmiska kastrācija nav piemērota, tomēr divām personām ārstniecības procesā šāda iespēja nav izslēgta. Papsujevičs gan atzīmēja, ka pagaidām šiem noziedzniekiem ir pieticis ar psihoterapeitiskām metodēm. Savukārt Dānijā ķīmiskā kastrācija tiek veikta 2-3 noziedzniekiem gadā.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija sagatavos informatīvo ziņojumu par iespējām ieviest publisko dzimumnoziedznieku reģistru un ķīmisko kastrāciju un iesniegs to valdībā.

Kā uzskata arī ministrijai pieaicinātais eksperts Robins Vilsons, atsevišķos gadījumos ķīmiskā kastrācija būtu efektīva, ņemot vērā, ka tā samazina testosterona līmeni organismā.